Octavian Calmîc îndeamnă companiile franceze să dezvolte afaceri în Moldova
După o prezentare generală a țării și a progreselor în domeniul politicilor economice, Octavian Calmîc, a vorbit despre oportunitățile de business și de investiții în RM, precum și viziunea autorităților de la Chișinău privind cooperarea cu mediul de afaceri francez. În acest sens, ministrul Economiei a făcut o trecere în revistă a reformelor implementate de Guvern în domeniul climatului investițional prin reducerea presiunii administrative, simplificarea procedurilor și reforma regulatorie pe de o parte și acordarea facilităților pentru investitori pe platforma ZEL-urilor și parcurilor industriale, pe de altă parte.
Printre stimulentele și facilitățile acordate investitorilor au fost enunțate condițiile pentru lansarea afacerii care nu prevăd cerințe minime de capital la deschiderea afacerii, rambursarea TVA pentru cheltuielile de capital cu privire la investiții pe termen lung, scutirea de TVA și taxe vamale pentru activele care urmează să fie incluse în capitalul social al societății. Referitor la beneficiile de operare, au fost menționate impozitul pe venit de 12%, aplicarea acordurilor pentru evitarea dublei impuneri cu 45 țări, deducerea cheltuielilor pentru alimentare, transport și instruirea angajaților. Iar printre facilitățile la export, a fost enumerată acordarea vacanței la restituirea TVA pentru companiile importatoare de materie primă dacă produsul ulterior este exportat în termen de 180 de zile, precum și declarația vamală electronică la import/export.
În ceea ce privește domeniile economiei naționale atractive pentru investiții, ministrul Economiei a menționat sectorul IT, industria textilă și agroalimentară, infrastructura de transporturi și energetică. Totodată, a informat companiile prezente despre lansarea unor noi runde de privatizare a companiilor de stat prin intermediul bursei de valori.
De asemenea, Octavian Calmîc a prezentat oportunitățile comerciale de care beneficiază țara noastră în baza Acordului de Comerț Liber cu UE, CSI, Turcia, dar și a statutului de membru al OMC și CEFTA. Fiind o țară mică, situată la hotarul UE cu CSI, Republica Moldova este o punte de legătură comercială și logistică dintre aceste entități. La nivel regional, Moldova are cel mai mic impozit pe profit – de 0%-12% și TVA – de 0%, 8% sau 20%, precum și contribuții sociale minime comensurabile cu cele aplicate de tarile din regiune.
La rândul său, reprezentanții MEDEF și-au exprimat interesul pentru cooperarea cu țara noastră, adresând, totodată, mai multe întrebări în legătură cu oportunitățile prezentate acestea fiind axate pe dezvoltarea proiectelor de energie verde, in special solara, preluarea si aplicarea standardelor in domeniul aviatiei civile conform angajamentelor AA/DCFTA, dezvoltarea agriculturii performante.
La finalul evenimentului, Octavian Calmîc a avut discuții cu mai mulți investitori, interesați de cooperarea cu țara noastră în domeniul infrastructurii rutiere, industriale, energetice și aviației civile. De asemenea, Viceprim-ministrul a răspuns la un șir de întrebări privind condițiile de dezvoltare a proiectelor investiționale în Moldova, potențialele riscuri generate de situația social-politică, dar și avantajele ce le oferă autoritățile pentru afacerile orientate spre export.