O echipă de experți internaționali vor acorda asistență în domeniul eficienței energetice
În perioada 1 – 3 iunie 2015 în Republica Moldova se află o echipă de experți internaționali în domeniul eficienței energetice care vor investiga necesitățile și provocările în vederea implementării Legii privind performanța energetică în clădiri Nr. 128 din 11.07.2014. Astfel, Johann Zirngibl de la Centrul Științific și tehnic în Construcții din Franța și Jana Bendzalova de la Institutul de Testare și Cercetare din Slovacia, vor acorda asistența necesară la revizuirea actelor existente și a atribuțiilor instituțiilor administrației publice centrale în domeniul eficienţei energetice a clădirilor.
Experții s-au întâlnit ieri, 1 iunie a.c., într-o ședință de lucru cu Elena Bejenaru, șefa Direcţia generale arhitectură, construcţii şi locuinţe, Gheorghe Croitoru, șeful Direcţiei reglementări tehnico-economice, Oxana Paierele, șefa adjunctă a Direcției relații internaționale și atragerea investițiilor. De asemenea, la sesiunea de lucru au participat și Valeriu Isaico, consultantul extern al Agenției pentru Eficiență Energetică și Tudor Mancaș, care a reprezentat Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.
Pe parcursul următoarelor luni va fi elaborat și un studiu care va servi drept referință pentru suportul ulterior acordat de BERD. Acesta va conține recomandări pentru metodologia de calcul a performanței energetice a clădirilor, modul de creare şi gestionare a sistemului informaţional naţional în domeniu de referință, precum crearea şi implementarea sistemelor de control.
Elena Bejenaru, șefa Direcţiei generale arhitectură, construcţii şi locuinţe a menționat despre contribuția Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei în realizarea proiectului de construcţie a locuinţelor pentru păturile social vulnerabile cu respectarea principiilor de eficiență energetică făcând referință la actele legislative din domeniul locuințelor, precum și vorbit despre proiectul Legii cu privire la condominiu, elaborat cu suportul experților angajați de BERD. La rândul său, Gheorghe Croitoru, șeful Direcţiei reglementări tehnico-economice a subliniat despre necesitatea perfectării modalității de colectare a datelor care vor fi utilizate ulterior la calcularea performanței energetice a clădirilor. De asemenea, reprezentanții MDRC au mulțumit experților internaționali pentru suportul și consultanța în domeniu și au apreciat inițiativa experților străini de a analiza modelele internaționale utilizate în metodologia de calcul și a propus discutarea acestora în cadrul unor ședințe tehnice cu inginerii și reprezentanții companiilor de proiectare.
Amintim că Legea privind performanța energetică în clădiri a fost elaborată cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) şi Fondului Sida-BERD de Cooperare Tehnică pentru Eficienţa Energetică în Moldova și are drept scop de a transpune Directiva nr. 2010/31/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanţa energetică a clădirilor. Reieșind din termenii stabiliți, angajamentele asumate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și necesității urgentării implementării prevederilor legale, Bănca Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acceptat să acorde asistența necesară pentru implementarea legii și elaborarea sau revizuirea legislației secundare conexe.
Doina Secrieru