Nu o să-ţi vină să crezi ce a reuşit Fisc-ul din Republica Moldova!  

Nu o să-ţi vină să crezi ce a reuşit Fisc-ul din Republica Moldova!  

În primele 9 luni ale anului 2016, Serviciul Fiscal de Stat a reuşit să colecteze
venituri în sumă de 20050,2 mil. lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 1885,2 mil. lei sau cu 10,4% față de aceeași perioada a anului 2015 – se menţionează într-un material publicat pe site-ul SFS.

Sursa citată precizează că acest rezultat a fost posibil de înregistrat, deoarece SFS „gestionează eficient procesul de acumulare a veniturilor la bugetul public național”.

„Succes remarcabil poate fi considerată majorarea esențială a cotei veniturilor la bugetul de stat administrate de către Serviciul Fiscal de Stat în totalul veniturilor. Dacă în 2010, SFS asigura 31% din veniturile totale, atunci în perioada 9 luni 2016, atinge nivelul de circa 42% (total încasat la BS în anul 2016 a constituit 20141,2 mil. lei, din care venituri administrate de SFS – 8 451,0 mil lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului 2015 cu 884,9 mil lei sau cu 11,7%)”, precizează sursa.

SFS menţionează că „aceste realizări au avut loc prin prisma faptului că în anul curent pentru o perioadă îndelungată a fost instituit moratoriu asupra controalelor fiscale”. „În dinamică, controalele fiscale au fost reduse drastic, de la 74 029, în 2013, la 60 400, în 2014, și, respectiv, la 56936 controale în 2015. Pe parcursul perioadei de raportare a anului 2016, au fost efectuate doar 11280 controale fiscale (cu excepția controalelor la cererea contribuabililor), ceea ce constituie cu circa 46% mai puțin comparativ cu perioada similară a anului 2015”, precizează sursa.

Materialul se referă şi la faptul că, în perioada 7- 20 septembrie 2016, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a găzduit misiunea de asistență tehnică a experților Departamentului Afaceri Fiscale al Fondului Monetar Internațional, care a efectuat o expertiză a activității Serviciului Fiscal de Stat. „Unul dintre subiectele abordate l-au constituit modificările legislative necesare pentru reformarea și unificarea organului fiscal care urmează a fi realizat odată cu aprobarea acestora. Experții au confirmat că adoptarea modificărilor legislative menționate va marca un punct de cotitură pentru administrația fiscală din Republica Moldova, cu o trecere de la structura fragmentată actuală – la crearea unui Serviciu Fiscal de Stat unificat, înzestrat cu atribuții suplimentare de agent constatator în cauze penale, fapt ce va contribui semnificativ la eliminarea impedimentelor esențiale ce stopau progresele autorității fiscale naționale”, se spune în material.

Sursa precizează că „raportul  misiunii de asistență tehnică a remarcat nivelul avansat de angajament și dedicație a conducerii IFPS pentru realizarea reformelor care urmează, dar și a faptului că deja sunt înregistrate rezultate vizibile în partea ce ține de implementarea sistemului de management al conformării, care are o influență pozitivă asupra administrării fiscale în general”.

 

Doina Secrieru

Share