Noua Strategie de Atragere a Investițiilor şi Promovare a Exportului 2016-2020 va fi adoptată până la finele anului
În scopul atragerii investițiilor în economia națională și crearea unui mediu eficient de activitate pentru investitori, planificăm ca până la finele anului curent să aprobăm o nouă Strategie de Atragere a Investițiilor şi Promovare a Exportului 2016-2020, care va include implementarea unui set de acțiuni menite să îmbunătățească climatul investițional. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, în cadrul celui de-al III-lea Forumul Economic al întreprinderilor italiene şi moldo-italiene din Republica Moldova, care-și desfășoară lucrările la Chișinău.
Potrivit viceprim-ministrului Bride, în noua Strategie accentul se va pune pe optimizarea cadrului de reglementare, îmbunătățirea sistemului de dezvoltare a forței de muncă, sporirea calității infrastructurii, crearea unui set competitiv de facilități şi garanții, consolidarea capacităților MIEPO, etc. ”Prin implementarea asiduă a acestor măsuri, se va încerca crearea unui mediu investițional atractiv şi competitiv pentru atragerea câtor mai multe proiecte investiționale strategice pentru dezvoltarea economică a țării”, a accentuat ministrul Economiei.
Referindu-se la colaborarea comercial-economică moldo-italiană, viceprim-ministrul Bride a menționat că
relația durabilă între Republica Moldova şi Republica Italiană are ca piloni de susținere prietenia interstatală şi colaborarea economică fructuoasă. ”Drept exemplu ne servesc și datele statistice, care denotă o creștere a schimburilor comerciale între țările noastre. Exportul în Italia pentru anul 2014, a înregistrat s-a majorat cu peste 30 la sută față de anul 2013, Italia plasându-se pe locul 2 în topul țărilor din Uniunea Europeană în care Republica Moldova efectuează exporturi”, a spus ministrul Economiei.
Vorbind despre politicile autorităților naționale în direcția atragerii investițiilor străine directe, inclusiv celor italiene, Stephane Bride a accentuat că o contribuție a statului o reprezintă crearea Zonelor Economice Libere şi Parcurilor Industriale, care prin prisma garanțiilor, facilităților fiscale şi vamale au reușit performanța atragerii unor proiecte investiționale majore. ”Doar în câțiva ani de activitate acestea au reușit să creeze mii de locuri de muncă şi să sporească semnificativ exporturile în domenii total noi pentru Republica Moldova. Cât privește investitorii italieni ce activează în ZEL şi PI, numărul acestora crește în fiece an, la fel şi cifra de afaceri”, a menționat Stephane Bride.
În opinia Ambasadorului Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata, țara noastră a devenit una atractivă pentru investitorii italieni, lucru confirmat și de creșterea a numărului de întreprinderilor mixte, care au lansat proiecte investiționale pe parcursul ultimilor ani. În acest context, diplomatul italian a accentuat că forul constituie o oportunitate unică pentru stabilirea unui dialog direct a investitorilor cu autoritățile moldovenești, a discuta atât despre noile prevederi normative și legislative, cât și despre problemele cu care se confruntă în activitatea sa.
Forumul Economic al întreprinderilor italiene şi moldo-italiene din Republica Moldova se desfășoară concomitent cu expoziția Moldagrotech, în cadrul căreia vor fi organizate ateliere de lucru în domeniul agro-industrial și al energiilor regenerabile.
Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul anului 2014, în stocul investițiilor străine directe, Italiei i-au revenit aproximativ 152 milioane dolari SUA, plasând Republica Italiană pe locul 8 în topul țărilor după stocul investițiilor. La moment, în Republica Moldova activează 1130 de întreprinderi cu capital italian.