Noi oportunități de export pentru agenții economici din Republica Moldova în China, Egipt și țările EFTA
Rezultatele studiului de fezabilitate privind oportunitatea lansării și eventuala semnare a Acordurilor de Liber Schimb cu China, Egipt și țările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția) au fost discutate de către Viceprim-ministru, Octavian Calmîc, ministrul al Economiei cu mediul de afaceri din Republica Moldova, de comun cu reprezentanții Agențiilor Naționale și Organizațiilor Internaționale în cadrul mesei rotunde cu genericul ”Oportunități de export ale agenților economici moldoveni oferite de eventualele Acorduri de Liber Schimb cu China, Egipt și țările EFTA”.
Viceprim-ministrul Octavian Calmîc a vorbit despre facilitățile de care beneficiază deja agenții economici datorită Acordurilor de Liber Schimb ale Republicii Moldova cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), țările GUAM, statele membre CEFTA, Turcia și Uniunea Europeană, și posibilitățile de care ar beneficia agenții economici prin prisma Acordurilor de Liber Schimb cu China, Egipt și țările EFTA care ar urma sa fie semnate.
În acest context, referindu-se la avantajele de liber schimb cu China, vicepremierul a menționat că acestea reprezintă o oportunitate pentru mediul de afacere de promovare a exporturilor de produse autohtone pe piața chineză. China fiind cel mai mare importator și exportator de bunuri la nivel mondial. În context, a menționat că pe parcursul a cinci luni a fost efectuat un studiu de fezabilitate comun cu partea chineza privind oportunitatea lansării și eventuala semnare a Acordului. Conform estimărilor, exporturile Moldovei in China se vor majora cu 39.85% iar Produsul Intern Brut al Republicii Moldova va crește cu 0,42 la sută. ”Semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză face parte din obiectivele de atragere a investițiilor în sectoarele economiei naționale, care sunt prevăzute în Strategia Republicii Moldova de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor” a menționat Viceprim-ministrul Octavian Calmîc.
În aceeași ordine de idei, Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Egipt, reprezintă o nouă platformă de extindere a exportului de produse agroalimentare, dat fiind faptul că Egiptul este unul din cei mai mari importatori de cereale și alte produse agroalimentare din zona mediteraneeană, a menționat ministrul Economiei. Totodată, Egiptul are încheiate mai multe acorduri cu țările arabe, uniunea din nordul Africii, cu țările EFTA, Uniunea Europeană și Turcia, prin care beneficiază de o serie de facilități. Prin urmare, conform studiului de fezabilitate elaborat de către experții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), semnarea Acordului cu Egipt reprezintă un avantaj pentru țara noastră, întrucât se va putea ajunge la liberalizarea completă pentru aproape toate produsele sale cu potențial de export, excepția fiind băuturile alcoolice și produsele din tutun.
Referindu-se la Acordul cu țările EFTA, Octavian Calmîc a menționat că schimburile comerciale actuale între Elveția, Norvegia și Republica Moldova au loc în regim preferențial unilateral oferit în cadrul Sistemul generalizat al preferințelor (GSP), în timp ce regimul comercial cu Islanda este în baza taxelor MFN (Clauzei Națiunii cele mai Favorizate) din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, ambele regimuri fiind reprezentate de taxe mari pentru majoritatea produselor agricole. Totodată, luând în considerare potențialul de export al Republicii Moldova pentru produsele agricole, dar și cele industriale, precum și conform rezultatelor studiului de fezabilitate, potențialul acord cu țările membre EFTA, va oferi accesul producătorilor autohtoni pe piața acestora, cu unele excepții pentru produse agricole, pentru care EFTA nu acordă concesii sau poate fi posibilă liberalizarea acestora doar la un nivel extrem de limitat, a specificat ministrul Economiei.
Mihaela Gorban, șefa Direcției generale cooperare economică internațională a mulțumit încă o dată experților GIZ si autorităților naționale pentru elaborarea studiului de fezabilitate si studiul comun efectuat de autoritățile din Republicii Moldova si China, punctând unele detalii din aceste studii și oportunitățile oferite pentru diversificarea exporturilor la semnarea acordurilor de comerț liber cu China, Egipt și țările EFTA. Totodată, a accentuat că Moldova participă la expoziții internaționale unde în continuare va promova cultura naționala si produsele autohtone, iar produsele importate vor fi conform standardelor europene. În acest context, a solicitat implicarea mediului de afaceri pentru definitivarea pozițiilor de negocieri.
În final, Viceprim-ministrul Octavian Calmîc a menționat că Republica Moldova trece printr-un amplu proces de reformare și modernizare a economiei naționale, inclusiv a domeniului infrastructurii calității, în concordanță cu angajamentele stipulate în Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Mihaela Rotari