Natalia Gavrilița: Digitalizarea și inovarea sunt priorități cheie pentru Guvern

Natalia Gavrilița: Digitalizarea și inovarea sunt priorități cheie pentru Guvern

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a participat la lansarea proiectului „Tehnologiile Viitorului”, unul foarte important pentru sectorul inovării și digitalizării în Republica Moldova, informează OFICIAL.

„Este o investiție strategică pentru care suntem recunoscători Guvernului SUA. Asistența valoroasă acordată reprezintă un pas mare spre reziliența economică și consolidarea democrației țării noastre.

Criza din 2007 ne-a developat două lecții importante. Moldova a pierdut atunci piața principală de desfacere pentru vinuri, o piață tradițională. Și în următorii ani am descoperit cu toții că noi ne putem adapta schimbărilor, suntem flexibili și că putem deveni competitivi pe alte piețe. Aceasta a fost prima lecție. A doua lecție pe care ne-a dat-o criza a fost că Moldova are prieteni. Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, țările vecine ne-au ajutat să ieșim mai puternici din acea criză.

Crizele ne învață lucruri importante. Dar nu e neapărat să așteptăm o criză ca să accelerăm schimbarea. Da, noi știm deja că ne putem transforma spre bine după o criză, dar cred că e momentul să ne învățăm să ne transformăm înainte să vină criza. Eu cred că evenimentul de azi se încadrează în această paradigmă. Moldova accelerează pe calea schimbărilor și în acest efort contăm pe prietenii noștri”, a declarat Gavrilița, în discursul său.

Totodată, ea a remarcat că, vremurile pe care le trăim, ne cer să abordăm economia și societatea după modele noi, inovatoare. „Digitalizarea și inovarea sunt elementele cheie ce fac țările competitive pe plan global și țara noastră se alătură acestei mișcări. Pentru Moldova tehnologiile reprezintă o oportunitate economică valoroasă cu impact vizibil asupra calității vieții. Industria IT, fiind printre cele mai prospere sectoare economice din Moldova – creează locuri de muncă cu valoare adăugată înaltă, bine plătite, în special pentru tineri, oferindu-le oportunități de angajare acasă”, a adăugat Premierul.

Potrivit spuselor sale,  digitalizarea și inovarea sunt priorități cheie pentru Guvern, regăsindu-se și în Planul de acțiuni pentru 2021-2022, iar pandemia de COVID-19 a dat doar impulsul necesar în acest scop și a determinat factorii de decizie să conștientizeze importanța accelerării procesului de transformare digitală a țării noastre.

„Dorim să transformăm Moldova într-o țară cu adevărat atractivă în care soluțiile digitale sunt o normalitate, o soluție implicită și nu o excepție.

Cunosc, din propria experiență, puterea inovației pentru țară. Cei 4 ani (2015-2019) în care am lucrat pentru Fondul Global de Inovații au fost determinanți în a vedea impactul inovației pentru dezvoltarea unei țări. Trăim un moment istoric unic în care oportunitatea se pliază perfect pe moment. Momentul de a da start inovației – împreună. Împreună cu colegii din Parlament și Guvern, împreună cu Universitățile și mediul academic, împreună cu sectorul privat, și împreună cu Guvernul Statelor Unite, Suedia și partenerii internaționali. Inovația, deși este rezultatul creației umane, nu se face de una singură.  Împreună putem atinge rezultate de amploare și durabile”, a conchis șeful Executivului.

Cristina Gurez

 

Share