Ministrul Economiei: Vor fi scoase la privatizare prin tender internațional RED-urile, S.A Tutun CTC, SA Barza albă, SA Unic
Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmâc a avut, la 9 februarie curent, întrevederi cu ambasadorii Germaniei, SUA și Poloniei, acreditați în Republica Moldova. Oficialii s-au axat pe agenda de cooperare bilaterală pentru anul curent, continuarea proiectelor inițiate cu sprijinul acestor țări.
În cadrul discuțiilor cu diplomații, ministrul Economiei a afirmat că prioritatea pe termen scurt a Guvernului este semnarea Memorandumului cu Fondul Monetar Internațional, deblocarea asistenței financiare din partea Uniunii Europene și partenerilor de dezvoltare pentru reluarea finanțării proiectelor investiționale inițiate, precum și realizarea angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere/DCFTA.
De asemenea, Octavian Calmâc a menționat ca și obiective majore accelerarea procesului de transpunere a acquis-ului comunitar în legislația națională, continuarea reformelor pentru ameliorarea mediului de afaceri și a climatului investițional, prin implementarea reformei regulatorii, lansarea ghișeului unic pentru autorizațiile în construcții și comerț, eficientizarea mecanismelor de controale şi inspecţii de stat, introducerea moratoriului pe controale pentru 6 luni ș.a.
Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Ulrike Knotz, a declarat că țara sa susține în continuare efortul de redresare economică al Republicii Moldova și procesul de reforme derulate prin prisma DCFTA. Totodată, diplomatul s-a interesat de oportunitățile investiționale oferite de țara noastră pentru antreprenorii germani și obiectele incluse în agenda de privatizare pentru anul curent.
În acest context, ministrul Economiei a spus că vor fi scoase la privatizare prin tender internațional obiecte din sectorul energetic și industrial, precum RED-urile, S.A Tutun CTC, SA Barza albă, SA Unic ș.a. De asemenea, un sector pentru investiții rămâne a fi infrastructura energetică și termoelectrică.
În dialogul cu James Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Octavian Calmâc a vorbit despre situația social-economică din țară, impulsionarea cooperării comercial-economice cu SUA pe platforma comisiei interguvernamentale moldo-americane.
”Suntem determinați să continuăm reformele și să luăm decizii pentru cetățeni. De aceea, vom accelera procesul de implementare. Avem o listă de proiecte prioritare în sectorul energetic și mediul de afaceri pentru sesiunea parlamentară de primăvară. În ceea ce privește asigurarea securității energetice, vom menține un dialog intens cu partea română pe proiectele de interconexiuni energetice, așa încât să diminuăm din dependența de un singur furnizor. De asemenea, pentru impulsionarea comerțului exterior vom continua eliminarea barierelor tarifare și netarifare, încheiere unor noi acorduri de liber schimb, iar în cooperarea cu Federația Rusă și Ucraina vom negocia cu partea rusă reluarea exporturilor pe această piață”, a spus ministrul Economiei.
La întâlnirea cu ambasadorul Poloniei, Artur Michałski, oficialii au discutat despre organizarea comisiei interguvernamentale moldo-polone la Chișinău, în luna mai, aspecte privind valorificarea creditului polonez în valoare de 100 mln. Euro.
Doina Secrieru