MAIA: 655 de fermieri au primit subvențiile pentru anul trecut

MAIA: 655 de fermieri au primit subvențiile pentru anul trecut

Amintim că la începutul acestei săptămâni s-a dat startul achitării datoriilor la plata subvențiilor. Luni, 28 martie, transferurile au fost efectuate pentru 250 de beneficiari. În cursul săptămânii datoriile la subvenții au fost achitate pentru alți 405 fermieri în sumă totală de aproximativ 7 mln. lei.

De menționat că spre achitare mai rămân 2990 de dosare.

Pentru anul 2015 Fondul de Subvenționare a constituit – 610 millei dintre care au fost achitate datorii pentru anul 2014 în valoare totală de 231,5mil. lei. pentru 2350 de cereri.

În context amintim că, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a prezentat spre consultare publică proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016. Documentul conține măsuri noi de subvenționare, este vorba despre susținerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice, precum și serviciile de consultanță și formare pentru producătorii agricoli. Totodată, producătorii agricoli care întrunesc condițiile tânărului fermier și/sau femeie-fermier sunt eligibili de a beneficia suplimentar de 15% din valoarea subvenției calculate.

De menționat că proiectul a fost adaptat la cerințele Comisiei Europene, stipulate în acordul de finanțare pentru Programul ENPARD Moldova – “Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală”.

Proiectul este expus spre consultare până la 13 aprilie 2016.

Mihaela Rotari

 

 

Share