Japonia va oferi R. Moldova un grant de 800 mii de euro pentru achiziționarea echipamentelor medicale

Japonia va oferi R. Moldova un grant de 800 mii de euro pentru achiziționarea echipamentelor medicale

La ceremonia desfășurată în incinta Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi și Ambasadorul Japoniei, Katayama Yoshihiro, au semnat Acordul de grant, întocmit prin schimb de note, între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind furnizarea de echipament medical în cadrul Programului de dezvoltare economică și socială, transmite OFICIAL.

Șeful diplomației moldovene a exprimat gratitudine partenerilor niponi pentru asistența oferită sistemului național de sănătate, care va permite achiziționarea echipamentului medical necesar instituțiilor medicale din țară.

Acordul respectiv prevede alocarea unui grant în valoare de 100 de milioane de yeni japonezi (echivalentul a 800 de mii de EURO), destinat achiziționării de consumabile, produse, servicii, echipamente medicale, dar și pentru întreținerea acestora. Ulterior îndeplinirii procedurilor legale interne pentru intrare în vigoare a schimbului de note, valorificarea asistenței urmează să parcurgă câteva etape: crearea Consiliului consultativ, debursarea mijloacelor financiare, achiziția, furnizarea şi utilizarea, conform destinației, a echipamentelor medicale. Amintim că anterior Guvernul de la Tokyo a acordat Republicii Moldova un important lot de 12.200 de pastile antivirale Avigan (Favipiravir), necesare pentru tratamentul a 100 de pacienți infectați de COVID-19.

De asemenea, oficialii au trecut în revistă subiectele de actualitate de pe agenda bilaterală și multilaterală și au efectuat un schimb de opinii cu privire la modalitățile de extindere calitativă a relației bilaterale moldo-nipone.

Cristina Pendea

Share