Istorii de succes: Mai multe instituții publice din localitatea Cărpineni, utilizează energie termică produsă din biomasă
În scopul promovării surselor de energie regenerabilă, Agenția pentru Eficiență Energetică lansează un nou spot video, dedicat tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile.
,,Ideea proiectelor de energie regenerabilă a venit odată cu dorința îmbunătățirii condițiilor în instituțiile publice din învățământ școlar și preșcolar. Începând cu anul 2010, noi am început a studia sistemele de energie regenerabilă, în special producerea energiei termice din biomasă. Majoritatea cetățenilor, atunci vedeau această idee ca una extravagantă, nu credeau că din paie în general este posibil așa ceva, iar noi urma să demonstrăm această ipoteză și am demonstrat-o, cred eu, cu succes. După implementarea primului proiect de producere a energiei termice din biomasă am avut și un impact asupra populației, deoarece mai mulți cetățeni au reușit să procure centrale termice pe biomasă în gospodăriile individuale, după care au urmat și alte proiecte în alte instituții publice. Astăzi avem patru instituții publice care au centrale termice mai mari de 500 kW. În total, puterea instalată a centralelor termice este de peste 1,5 MV, 1500 kW energie, ceea ce ne permite să avem o eficiență energetică destul de mare în raport cu sursele tradiționale de obținere a energiei termice și aici fac referință la cărbune. Am efectuat și un calcul economic prin care s-a demonstrat că circa 42 % din cheltuieli pe care le utilizam pentru procurarea cărbunelui, acum sunt economisite și rămân în bugetele locale și acesta este primul avantaj despre care trebuie să vorbim”, a comunicat primarul localității Cărpineni, Ion Cărpineanu.
Notă: AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.