(INTERVIU) Sergiu Boroda: Suntem mândri să continuăm tradițiile agricole și să asigurăm cu tutun de calitate partenerii noştri

(INTERVIU) Sergiu Boroda: Suntem mândri să continuăm tradițiile agricole și să asigurăm cu tutun de calitate partenerii noştri

Interviu cu Sergiu Boroda, directorul companiei AGOS Green SRL

P: Compania pe care o reprezentaţi a ajuns la a 25-a aniversare. Ce reprezintă astăzi AGOS Green SRL?  

S.B.: Suntem cel mai mare producător național din Moldova, cu volume mari de producție și parteneriate atât pe piața națională, cât și internațională (Europa și Asia).

În 1999, când a fost creată, compania prelucra de sine stătător o suprafață de doar 20 ha teren şi avea contracte cu gospodării terţe care creşteau la comandă tutun pe o suprafaţă de aproximativ 380 ha. În 2023 de către întreprindere au fost prelucrate 1200 ha, inclusiv 250 ha cu cultura de tutun. În anul curent se preconiza iniţial prelucrarea a circa 1300 ha dintre care 500 ha cu tutun. Dar, urmare a secetei severe, aceşti indicatori vor fi mai mici.

La moment, asigurăm cu locuri de muncă 135 persoane, iar volumul total al taxelor și impozitelor achitate de companie în ultimii 4 ani a constituit circa 6 milioane de lei, dintre care 4,8 milioane de lei reprezintă impozitele din salarii.

Cu anii, am dezvoltat o strategie de creștere constantă. În fiecare an s-a investit în achiziționarea de noi unități de producție, câmpuri, clădiri și alte active necesare. De asemenea, au fost angajați profesioniști cu experiență, care au ajutat la dezvoltarea unor relații pe termen lung cu întreprinderile agricole locale pentru a extinde piața.

P: Care a fost momentul crucial în dezvoltarea AGOS Green în aceşti ani?

S.B.: Au fost mai multe momente importante şi relevante în contextul întrebării dvs., dar eu cred că, totuşi, cel mai important este rebranding-ul realizat în anul 2023. În 1999, când a fost creată, compania se numea Pasinfo-Grup. Iniţial, compania își propunea să se implice în diverse activități legate de tutun, precum achiziționarea, producerea, prelucrarea, fermentarea și exportul acestuia. Rebranding-ul din 2023 a adus o nouă suflare companiei, transformând-o în AGOS (Agriculture Green Solutions).

Acest proces a avut ca scop principal revitalizarea și modernizarea companiei, inclusiv prin actualizarea utilajelor și adoptarea unor soluții inovatoare în domeniul agricol. Graţie noii denumiri și a noilor strategii, AGOS oferă soluții sustenabile și eficiente pentru industria agricolă, contribuind astfel la creșterea performanței și adaptarea la cerințele în continuă schimbare ale pieței.

Astfel, AGOS Green SRL a ajuns o companie modernă, care crește și cultivă atât frunze de tutun, cât și cereale.

P: Sunteţi unul dintre puţinii, dacă nu chiar unicul agent economic ce cultivă tutun în Moldova. În condiţiile în care concurenţă nu prea există în acest domeniu, ce loc este rezervat calităţii?   

S.B.: Cel mai important, pentru că de calitate depinde şi relaţia noastră cu producătorii de produse de tutungerit, şi însăşi produsul finit. De aceea, începând de la selecția meticuloasă a semințelor până la recoltarea și procesarea atentă a frunzelor de tutun, ne străduim să menținem integritatea și autenticitatea tradițiilor agricole. Prin respectarea metodelor tradiționale și prin integrarea celor mai recente inovații tehnologice, obţinem tutun de cea mai înaltă calitate. Fiecare frunză este îngrijită cu atenție și supusă unor procese riguroase pentru a asigura o aromă bogată şi un gust rafinat. Suntem mândri să continuăm tradițiile agricole și să asigurăm cu tutun de calitate partenerii noştri.

În context aş vrea să menţionez că, colaborarea cu partenerii noștri este esențială pentru a asigura dezvoltarea continuă a companiei. Ne străduim să asigurăm parteneriate transparente, bazate pe comunicare deschisă și sinceră, pentru a ne împărtăși valorile, obiectivele și nevoile reciproce.

P: Cândva ramura de producere a tutunului era una de bază în economia republicii. Credeţi că poate reveni la ponderea de altă dată? 

S.B.: În anii 80 ai secolului trecut în Moldova se cultiva tutun pe aproximativ 77 mii hectare. Ulterior, producerea de tutun s-a redus constant, astfel că în anul 2023 au fost recoltate sub 200 ha, ceea ce e de 385 ori mai puţin faţă de ultimii ani ai perioadei sovietice. Acum, dacă e să se revină la cultivarea tutunului pe măcar circa 20 mii hectare, s-ar asigura aproximativ 30 000 locuri de muncă (oameni direct implicaţi în procesul de recoltare a tutunului) şi încă aproximativ 10 000 de angajaţi în domeniile adiacente industriei tutunului. Tutunul recoltat pe 20 mii hectare ar contribui la formarea PIB cu peste 1%.

Ca să răspund direct la întrebarea dvs., voi menţiona că relansarea măcar parţială a ramurii e posibilă. Însă, pentru aceasta trebuie să existe voinţă şi să se acţioneze consecvent la toate nivele, inclusiv la nivelul factorului decizional.

P: Multe companii importante din Moldova acordă o atenţie deosebită aşa-numitei responsabilităţi sociale. Care e situaţia din acest punct de vedere la AGOS Green SRL?

S.B.: În cadrul companiei noastre politicii de responsabilitate socială i se atribuie un rol extrem de important, principala preocupare fiind protecția mediului, dar și siguranța și sănătatea angajaților. Securitatea și sănătatea angajaţilor noştri sunt asigurate prin implementarea obligatorie, monitorizarea și îmbunătățirea continuă a politicii de igienă și siguranță a companiei adoptată în conformitate cu legislația în vigoare.

Apropo, un element distinct al politicii companiei noastre în acest domeniu este de a angaja personal tânăr cu competențe și abilități profesionale, care vor dezvolta domeniul de tutungerie în Republica Moldova.

P: Dacă ar fi să vă întreb despre avantajele pe care le aveţi, care ar fi acestea?

S.B.: În primul rând aş numi funcţionarea în conformitate cu standardele internaţionale. Apoi, faptul că avem propria fabrică care asigură procesarea a circa 4 500 tone de tutun brut. Un avantaj este şi efectuarea manipulării 100% manuale a tutunului. Şi, desigur, nu pot fi neglijate astfel de avantaje ca: creşterea propriilor răsaduri în propria fermă; vânzarea seminţelor de tutun de înaltă calitate.

P: Ce obiective aveţi în continuare? 

S.B.: Din start, am stabilit cinci obiective majore şi am mers consecvent pe realizarea lor. Obiectivele noastre rămân neschimbate şi pentru perioada următoare şi ele sunt: restabilirea domeniul de tutungerie în Republica Moldova; crearea locurilor de muncă; creșterea și cultivarea cerealelor; creșterea venitului național și contribuirea la PIB-ul țării; stimularea comerțului dintre UE și Republica Moldova.

www.provincial.md 

Share