Expert: Tarifele pentru căldură ar putea crește, ca urmare a necompetitivității Termoelectrica
Consumatorii ar putea achita tarife mai mari pentru căldură, ca urmare a necompetitivității Termoelectrica. Aceste lucru se accentuează pe fundalul debranșării consumatorilor de la sistemul centralizat de încălzire. Opinii în acest sent au fost exprimate, potrivit unui comunicat de presă, de către experții IDIS Viitorul, Corina Gaibu și Victor Parlicov în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.
„Deconectarea de la sistemul centralizat de căldură crește costurile fixe, împinge tarifele în sus și face întreprinderea necompetitivă față de sistemul autonom. Debranșările au loc ca urmare a disconfortului de la începutul și sfârșitul sezonului de încălzire. Menținea în stare funcțională a infrastructurii vechi și trecerea de la un sistem centralizat care asigură același confort ca și sistemul individual necesită investiții de milioane.”, a explicat expertul Victor Parlicov.
Potrivit expertului, la consumului de gaze există un stoc de devieri financiare care nu sunt fixate nicăieri și nu este clar cuantumul care va fi inclus în tarife. Or, modificările tarifelor la gazele naturale nu are cum să nu le influențeze pe cele la energia termică.
Corina Gaibu a atras atenția asupra serviciilor necalitative prestate de monopolistul Termoelectrica. „Calitatea serviciului este resimțită prin temperatura livrată blocului. Gigacaloria este raportată la suprafață și nu la calitatea serviciului. La acest subiect nu se face nimic. Unii locatari deschid geamul, iar cei de la etajele superioare nu au căldură suficientă”.
Tergiversarea conectării la căldură a blocurilor de locuit are loc din cauza procedurilor birocratice pe care trebuie să le urmeze administratorii blocurilor. „Este vorba de colectarea semnăturilor locatarilor și obținerea pașaportului pentru conectarea blocului la căldură. Ba mai mult, Termoelectrica invocă și acumularea datoriilor la unele blocuri”.
Experții au concluzionat că după crearea întreprinderii Termoelectrica, scoaterea din joc a autorităților locale poate crea obstacole în funcționarea sistemului centralizat de încălzire. Pârghiile și instrumentele de dezvoltare a sistemului sunt la autoritățile municipale. Ele nu au nici un motiv să favorizeze dezvoltarea acestuia în raport cu sistemele autonome.
Mihaela Rotari