Ex-ministrul Finanțelor vorbește despre soluții, „altele decât prin transpunerea pe cetățeni a datoriilor„
Ex-ministrul Finanțelor Veaceslav Negruță susține că existau și alte soluții decât asumarea răspunderii de către Guvern și transpunerea pe cetățeni a datoriei existente.
„Au fost soluții. Din păcate, din start, până a avea discuții cu FMI, această guvernare a decis formula de rezolvare a problemei prin transpunerea pe cetățeni a acestei datorii, având memorandumul semnat dintre Ministerul Finanțelor și Banca Națională încă în luna martie, dacă nu greșesc. Deci neavând încă discuții cu FMI, de atunci era clar că guvernarea nu va merge la alte soluții decât transpunerea datoriei pe cetățeni”, a declarat el într-un interviu pentru europalibera.org.
Negruță s-a referit și la soluțiile care ar putut fi aplicate și care ar fi fost mai puțin dureroase.
„Soluția ar fi fost să rămână suma data în evidență extrabilanț la BNM, și pe măsura recuperării mijloacelor fiind într-un an, doi, trei, doar suma restantă neacoperită să fie transformată în datorie publică, dar asta ar fi fost să se întâmple mult mai târziu, peste cinci ani, după ce se terminau toate procedurile de investigație și recuperare a mijloacelor fraudate. Suma ar fi fost mult mai mică, nu 13,6 miliarde, dar transformând această sumă în datorie, cetățeanul e bun de plată începând cu anul 2017. Dar noi avem o problemă și cu utilizarea mijloacelor acordate sub formă de credite de urgență celor trei bănci. În primul rând, pentru persoanele fizice au fost folosite doar patru miliarde în total, ceea ce înseamnă că alte miliarde au fost folosite cu altă destinație decât pentru acoperirea depozitelor persoanelor fizice”, a spus ex-ministrul pentru sursa citată.
Doina Secrieru