Elveția va continua asistența în domeniul aprovizionării cu apă pentru RM
La 27 iulie 2015, Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor s-a întrunit într-o ședință de lucru cu Simone Giger, șefa biroului Agenției elvețiene pentru cooperare și dezvoltare (SDC) în Republica Moldova. În cadrul întrevederii părțile au discutat despre proiectele comune, necesitatea oferirii suportului în armonizarea normativelor și standardelor în construcții, dezvoltarea capacităților instituționale precum și despre cooperarea bilaterală în cadrul domeniului aprovizionării cu apă și canalizare (AAC). În același timp, reprezentanții SDC care au participat la această întrunirea au informat partenerii din Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) despre modalitatea de acceptare a finanțării prin intermediul Programului de suport instituțional pentru sectorul de apă în Republica Moldova.
Ministrul Vasile Bîtca a mulțumit reprezentanților SDC pentru suportul și asistența care o oferă Republicii Moldova în diferite domenii și, în special, în ceea ce privește aprovizionarea cu apă și canalizare. “La începutul anului curent, împreună cu reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare a Austriei (ADA) și ai Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) am discutat sarcinile de bază pentru elaborarea Programului de suport instituțional pentru sectorul de apă în Republica Moldova, scopul și obiectivele, inclusiv principalele rezultate așteptate”, a declarat Vasile Bîtca.
Simone Giger, șefa biroului Agenției elvețiene pentru cooperare și dezvoltare (SDC) în Republica Moldova a făcut o descriere a domeniilor și proiectelor finanțate de către organizația care o reprezintă. Printre cele mai importante proiecte finanțate de SDC a menționat poiectul de aprovizionare cu apă din raionul Cahul, efectuat prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, care coordonat și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), susținerea informatizării sistemului AAC, elaborarea unui concept de plan general la nivel național, precum și despre Programul de suport instituțional pentru sectorul de apă în Republica Moldova.
În cadrul discuțiilor cei prezenți au menționat că la etapa de elaborare a Programului a fost necesară o perioadă de pregătire pentru definirea orientărilor strategice, rezultatelor așteptate şi metodologiei de implementare, iar în cadrul recomandărilor și concluziilor, echipa de consultanți a identificat punctele țintă de intervenție a SDC şi ADA.
Programul de suport instituțional pentru sectorul de apă în Republica Moldova va fi orientat pe trei direcții: sistemul informațional în domeniul resurselor de apă; managementul integrat al resurselor de apă și; întărirea capacităților de management durabil al operatorilor din sectorul de aprovizionare cu apă. Acesta va fi lansat în luna septembrie a.c. și va avea o durată de opt ani. Obiectivul acestui proiect este edificarea cadrului și capacităților instituționale în domeniul AAC ale Ministerului Mediului și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
Doina Secrieru