Numai diagnosticul corect ne poate ajuta să „tratăm” economia

Numai diagnosticul corect ne poate ajuta să „tratăm” economia

Anterior, în una din postările mele pe blog, m-am referit la un instrument destul de util, în opinia mea, la care apelează permanent Biroul Naţional de Statistică – ancheta de conjunctură. Acest instrument de identificat starea de spirit şi aşteptările pe care le au reprezentanţii mediului de afaceri pe anumite dimensiuni. Mai mult ca atât, respectivul instrument permite de făcut şi unele aprecieri post factum, ceea ce iarăşi este un lucru important.

Recent, Biroul Naţional de Statistică a făcut publice rezultatele unei noi anchete de conjunctură, care se referă la aşteptările legate de primul trimestru din anul 2024, dar, totodată, conţine şi unele concluzii privind starea mediului de afaceri în ultimul trimestru al anului trecut.

Concluzia generală este că în trimestrul IV 2023, cea mai mare parte din reprezentanţii mediului de afaceri s-au confruntat cu limitări în activitatea economică. Principala cauză de limitare a activității economice este cererea pe piață insuficientă (raportată de 29,9% din respondenți). De asemenea, activitatea întreprinderilor este influențată negativ de lipsa forței de munca calificate (22,3%), probleme financiare (22,1%), consecințele crizei provocate de războiul din Ucraina (14,4%).

Deci, vorbim de acelaşi set de probleme care se menţine constant în ultimii ani şi la care personal m-am referit nu o dată în cadrul luărilor mele de atitudine. Mi-aş dori să fiu mai optimist, dar, fiind şi realist, voi risca să presupun că influenţa acestor probleme se va resimţi şi în continuare. Şi această părere a mea se pare că este şi a altor agenţi economici, manageri, conducători de diferit nivel, care au implicare directă în ceea ce se numeşte economie şi activităţi comerciale. Astfel, potrivit datelor anchetei de conjunctură, managerii din industria prelucrătoare estimează pentru trimestrul I 2024 scădere moderată a situației economice (sold conjunctural -8,8%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural -13,7%); relativă stabilitate a numărului de salariați (soldul conjunctural -1,6%); creștere moderată a prețurilor produselor industriale (sold conjunctural +7,7%). În sectorul comerț cu amănuntul și servicii pentru trimestrul I 2024 se estimează o relativă stabilitate a: situației economice (sold conjunctural +0,8%), veniturilor din vânzări (sold conjunctural -4,3%), precum și a numărului de salariați (sold conjunctural -1,2%); creștere moderată a preturilor de vânzare (sold conjunctural +8,3%).

Nu mă voi referi la alte domenii, deoarece cele două de mai sus au tangenţă directă cu activităţile în care suntem implicaţi eu şi compania fondator al căreia sunt. De asemenea, nu mă voi referi la starea de spirit pe fiecare dimensiune în parte (întreprinderi mari, mijlocii, mici şi micro), deoarece tabloul, cu unele mici excepţii, este cam acelaşi. Şi concluziile generale făcute de Biroul Naţional de Statistică sunt foarte aproape de realitate: relativă stabilitate a activității economice și a numărului de salariați; creștere moderată a prețurilor produselor și mărfurilor; scădere moderată a veniturilor din vânzări. De ce zic „foarte aproape de realitate”? Pentru că eu, personal, nu prea sunt de acord cu ceea ce se numeşte „relativa stabilitate a activității economice și a numărului de salariați”. Consider în continuare că cele mai mari provocări pentru economia naţională sunt în strânsă legătură cu criza demografică. Aceasta, din păcate, se aprofundează, ceea ce loveşte în egală măsură în piaţa muncii, dar şi în capacitatea de cumpărare a populaţiei. Iar în consecinţă este afectată stabilitatea economică şi, evident, e afectat numărul de salariaţi. De aceea, eu consider că, criza demografică, posibilităţile de diminuare a efectelor ei, trebuie să fie preocuparea numărul unu a tot ce înseamnă factor decizional în Republica Moldova. Desigur, accesul la capital, consecinţele războiului din ţara vecină, trebuie să fie şi ele preocupări importante, dar, cu siguranţă, cea mai mare provocare cu care ne confruntăm este criza demografică. Dacă nu vom găsi soluţii în acest sens, nu doar viitoarele anchete de conjunctură, ci şi datele statistice oficiale post factum vor atesta o degradare continuă a economiei. Înţeleg că ceea ce afirm eu sună cam dur, dar, din alt punct de vedere, este foarte important să spunem lucrurilor pe nume. Căci, dacă nu-i stabileşti pacientului diagnosticul corect, cum poţi să-l tratezi?!

Igor Roșca, fondator al „Rogob” 

Share