Cum a reușit Trans-Oil să aducă Republica Moldova pe harta economică internațională

Cum a reușit Trans-Oil să aducă Republica Moldova pe harta economică internațională

Deși în Republica Moldova există companii care lucrează cu succes pe piața externă, doar uneia dintre acestea i-a reușit să obțină un rating internațional și să vândă euroobligațiuni, astfel încât Republica Moldova să devină cunoscută pentru investitorii din întreaga lume.

Este vorba despre Trans-Oil, compania care din 2018, periodic, surprinde cu succesele sale la nivel internațional, oferindu-ne un motiv în plus să ne mândrim cu țara noastră.

Primul mare succes din acest punct de vedere Trans-Oil l-a obținut în 2018, devenind prima întreprindere moldovenească care a primit o opinie independentă de la agenția internațională de rating MOODY’s.

Un an mai târziu, Trans-Oil a reușit să vândă 300 de milioane USD de euroobligațiuni garantate, care au fost achiziționate de investitori din Elveția, Marea Britanie și SUA.

De asemenea, în 2019, agenția Fitch Ratings a atribuit Aragvi Holding International Limited (Trans-Oil) ultimele ratinguri implicite pe termen lung ale emitentului în valută străină și locală „B” cu perspectiva „Stabil”. În plus, agenția Fitch a atribuit un rating final securizat „B” și un rating de recuperare a activelor de „RR4” pentru euroobligațiunile Trans-Oil de 300 milioane USD emise de filiala 100%  a Trans-Oil – Aragvi Finance International DAC.

La mijlocul anului 2020, Agenția Fitch Ratings a confirmat ratingul Aragvi Holding International Limited (Trans-Oil), care a avut un impact pozitiv nu numai asupra imaginii internaționale a holdingului, dar și asupra țării în ansamblu.

A doua jumătate a anului 2020 a avut succes și pentru Trans-Oil, care a influențat consolidarea pozițiilor pe care le câștigase anterior la nivel internațional.

Astfel, veniturile Trans-Oil în iulie-decembrie 2020, au fost de 673,3 milioane USD, adică cu 45,2% mai mult decât în aceeași jumătate a anului 2019.

„Acest indicator a fost atins datorită dezvoltării programului de producție și vânzare pe piețele externe, care a început în al treilea trimestru al anului 2020. Ca urmare a unui nou program de succes și eficient de producție și distribuție a producției, care include operațiuni în regiunea Mării Negre, America Latină, Statele Unite, Mediterana de Est și Orientul Mijlociu, Trans-Oil a reușit să mențină în cele din urmă performanța acestui segment la nivelul anului trecut. Holdingul a obținut venituri mari indiferent de condițiile dificile cauzate de seceta din regiune în 2020”, a declarat atunci președintele Trans-Oil, Vaja Jhashi.

Continuându-și succesul, în aprilie 2021, Trans-Oil și-a anunțat revenirea pe piețele internaționale de capital prin lansarea unui nou număr de 400 milioane USD eurobonduri, cu scadență în 2026. Această tranzacție reprezintă o investiție în euroobligațiuni pentru regiunea Europei Centrale și de Est în 2021, precum și cea mai semnificativă ofertă din Republica Moldova în contextul în care Trans-Oil continuă să fie singurul emitent din țară după tranzacția inițială în 2019.

Noua emitere de euroobligațiuni a generat o cerere semnificativă din partea investitorilor instituționali internaționali, iar portofoliul de comenzi pentru perioada de construcție a cărților depășind 1,5 miliarde USD.

Diversificarea largă a cererii investitorilor este demonstrată de participarea managerilor responsabili de active și fonduri pe arena internațională. Astfel, un număr de investitori din Europa continentală, SUA, Elveția și Regatul Unit au primit 27, 26, 25 și 19% în registrul final, respectiv restul au revenit investitorilor din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia. Instituțiile financiare internaționale din domeniul dezvoltării și partenerii tradiționali ai Trans-Oil, Banca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) și Banca Internațională de Investiții (IIB), și-au anunțat ferm planurile de a participa la noul număr de anulare a tranzacției care confirmă suma totală a obligațiilor de 50 de milioane USD.
Pe fonul cererii puternice din partea investitorilor, rata dobânzii a fost stabilită la 8,45% pe an, ceea ce este cu 365 de puncte mai mic comparativ cu tranzacția inițială de 300 milioane USD de euroobligațiuni lansată în 2019.

Se așteaptă ca tranzacția să primească un rating „B” de la Fitch Ratings și un rating „B-” de la S&P Global Ratings.

„Această nouă tranzacție stabilește o nouă etapă în istoria tranzacțiilor Trans-Oil pe piața de capital de la cea inițială din 2019. De atunci, Trans-Oil a devenit o companie agroindustrială mai mare și mai diversificată în Europa Centrală și de Est, iar veniturile operaționale și profiturile s-au dublat aproape. Mulțumim comunității investitorilor internaționali pentru recunoașterea performanței noastre stabile și a modelului de afaceri solid. Noul număr a atras o cerere puternică din partea investitorilor tradiționali de peste 5 miliarde USD, precum și a noilor investitori din SUA, Europa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, cu care am obținut o reducere semnificativă a ratelor dobânzii. Datorită acestui sprijin excepțional al investitorilor, privim spre viitor cu încredere și continuăm să dezvoltăm afacerea noastră agroindustrială în regiunea Dunării”, a spus Vaja Jhashi.

Având în vedere ritmul de dezvoltare și realizările din ultimii ani, Trans-Oil va continua să surprindă plăcut cu rezultatele sale la nivel internațional. Ar fi bine dacă și celelalte companii ale noastre ar urma exemplul Trans-Oil, pentru că, în acest caz, poziția Moldovei în economia mondială nu ar face decât să se întărească.

www.coment.md

Share