Crucea Roşie din Elveţia va continua să acorde suport RM în domeniul securităţii hemotransfuzionale

Crucea Roşie din Elveţia va continua să acorde suport RM în domeniul securităţii hemotransfuzionale

Proiectul “Fortificarea capacităţilor securităţii hemotransfuzionale în Republica Moldova” a ajuns la jumătatea termenului de implementare. Proiectul se desfăşoară în baza unui grant oferit de Crucea Roşie din Elveţia în scopul realizării Programului Naţional „Securitatea transfuzională, asigurarea ţării cu produse sanguine pe anii 2012-2016”. Rezultatele perioadei de implementare a acestuia, începînd cu 2014 până în iunie 2015 au fost discutate ieri, într-o şedinţă comună la Ministerul Sănătăţii. Astfel, partenerii proiectului, reprezentanţii Crucii Roşii din Elveţia, ai Ministerului Sănătăţii şi Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui au avut ocazia să facă o retrospectivă a obiectivelor propuse şi a ţintelor atinse.

În faza de iniţiere, proiectul urmărea crearea laboratorului de referinţă în imuno-hematologie la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, devenind unul de excelenţă pentru întreaga ţară; dotarea cabinetelor (băncilor) de transfuzie a sângelui din cadrul spitalelor cu echipament adecvat, întru creşterea siguranţei de transfuzie la pacienţii din instituţiile medicale; formarea personalului medical şi paramedical în utilizarea clinică a produselor de sânge; identificarea şi implementarea noilor metode şi instrumente în serviciile de transfuzie şi manipularea produselor sanguine.

La jumătate de cale, mai multe dintre aceste obiective şi-au găsit deja finalitatea. Astfel, pentru anul 2014 Crucea Roşie a Elveţiei a asigurat un buget de 13933,7 mii lei care a acoperit achiziţionarea echipamentelor medicale specializate, a consumabilelor ş.a.A fost organizată licitaţia de echipamente şi consumabile necesare activităţii centrelor secţiilor şi cabineteor de transfuzie a sângelui.  Au fost implementate  tehnologii moderne în imunohematologie şi hemovigilenţă.Totodată,au fost aprobate deja actele normative ce reglementează noile tehnologii în activitatea laboratorului imunohematologic din cadrul IMSP. Pentru anul 2015 sunt programate surse financiare în valoare de 6537,9 mii lei.

O altă serie de obiective, discutate ieri, ar facilita prelungirea proiectului dat pentru perioada 2017-2019. Acestea se vor axa pe promovarea şi dezvoltarea donării de sânge voluntară şi neremunerată în RM; fortificarea managementului calităţii în activitatea hemotransfuzională; acreditarea centrelor de transfuzie a sângelui de către o autoritate internaţională, abilitată în domeniul audit extern; fortificarea capacităţilor sietemului informaţional automatizat Serviciul de Sânge cu integrarea aplicaţiei „hemovigilenţa”; sporirea gradului de biosecuritate a componentelor sanguine în centrele de transfuzie a sângelui, prin fortificarea cu tehnologii de examinare a sângelui donat la marcherii infecţiilor hemotransmisibile şi inactivarea virală.

Mihaela Rotari

Share