Comisia interguvernamentală moldo-cehă a semnat Protocolul

Comisia interguvernamentală moldo-cehă a semnat Protocolul

Comisia interguvernamentală moldo-cehă, care s-a desfășurat în perioada 30 iunie-1 iulie, la Chișinău și-a încheiat lucrările cu semnarea Protocolului Comisiei de către viceministrul Industriei și al Comerțului al Cehiei, Eduard Muricky și viceministrul Economiei al Republicii Moldova, Octavian Calmâc. La final, oficialii au susținut un briefing de presă.

În cadrul evenimentului, Octavian Calmâc a declarat că Cehia este unul din principalii parteneri economici ai țării noastre. Odată cu implementarea DCFTA a fost posibilă majorarea exporturilor pe piața UE cu 20% și o intensificare a relațiilor cu companiile cehe pe infrastructura de transport cum ar fi reabilitarea porțiunii de 70 km a traseului Chișinău-Ungheni. ”Intenționăm să extindem cooperarea pe alte sectoare precum cel agricol, industria ușoară, energie”, a mai spus oficialul.

Totodată viceministrul Economiei a menționat că Cehia este unul dintre cei mai mari importatori de vinuri din RM, situându-se pe locul II printre țările europene importatoare de vin din țara noastră.

”Am considerat necesar să extindem aria de acoperire a Acordului bilateral de cooperare comercial-economic prin alte acorduri sectoriale în domeniul mediului de afaceri, turismului etc. În acest sens, își derulează activitatea două grupuri de lucru pe domeniul energetic și instrastructurii de transport. În paralel, avem o serie de proiecte de dezvoltare comune în domeniul interconexiunilor energetice. De asemenea, unul din domeniile importante ce urmează a fi dezvoltat, conform prevederilor Acordului de Liber Schimb dintre RM și UE, este infrastructura calității. De aceea, mizăm pe experiența Cehiei în acest sens și pe cooperarea fructuasă dintre instituțiile de resort din ambele țări”, a afirmat Octavian Calmâc.

La rândul său, Eduard Muricky a spus că Republica Moldova este un partener foarte important, cu un mare potențial economic.

”Suntem foarte interesati de cooperarea în sectorul energetic, în domeniul construcției și reabilitării infrastructurii de transport și, desigur, de producția de mașini. Deoarece Republica Moldova este o țară preponderent agricolă, oferim posibilități de cooperare în domeniul industriei alimentare și de procesare”, a spus viceministrul Industriei și al Comerțului al Cehiei.

Precizăm că, pentru anul 2014, volumul total al schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Cehă s-a ridicat la 96,48 mil. USD, fiind în creștere cu 1,65% față de anul 2013 în care s-a înregistrat un volum al schimburilor comerciale 94,91 mil. USD. Pe baza valorii totale a volumului de tranzacții înregistrat în 2014, Republica Cehă se clasează pe 9 locuri în rândul partenerilor europeni ai Republicii Moldova.

Doina Secrieru
Share