Candu a solicitat sprijinul oficialilor americani în sporirea securității energetice
Viceprim-ministrul Andrian Candu, ministru al Economiei, a solicitat sprijinul oficialilor americani pentru sporirea securităţii energetice a R. Moldova prin diversificare, atragerea investiţiilor americane şi intensificarea relaţiilor comerciale bilaterale. Subiectul a fost discutat la Washington, unde Candu efectuează o vizită de lucru în perioada 8-12 octombrie current.
Vicepremierul a avut ieri, o serie de întrevederi cu oficiali americani, printre care Paul Jones, Departamentul de Stat, Daniel Mullay, US Trade Reprezentatives, Jonathan Elkind, Departamentul american al energiei, Mary Warlick, Biroul Resurselor Energetice, Lisa Kubiske, Biroul economie şi afaceri antreprenoriale din cadrul Departamentului de Stat şi Carl Kress, Agenţia americană de comerţ şi dezvoltare (USTDA).
Viceprim-ministrul a accentuat eforturile Republicii Moldova de consolidare a securităţii energetice, prin oferirea de către stat a diferitor facilităţi în scopul realizării proiectelor de diversificare a resurselor energetice, resurse energetice de alternativă, în scopul diminuării dependenţei de o sursă unică.
Totodată, discuţiile s-au axat și pe alte subiecte: fortificarea Dialogului Strategic dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii. Acest dialog a fost lansat în martie 2014 la Washington DC şi permite cooperarea bilaterală la un nivel calitativ nou, prin crearea mecanismului permanent de consultări, precum sînt Grupurile de lucru RM-SUA în domeniul energiei şi cel privind dezvoltarea şi consolidarea statului de drept.
Vicepremierul moldovean a mulţumit pentru asistenţa oferită de SUA, în valoare totală de aproximativ 1,2 miliarde dolari SUA şi a subliniat importanţa implementării Acordului Compact cu Corporaţia Provocările Mileniului (262 milioane dolari SUA), precum şi dorinţa Republicii Moldova de a beneficia de cel de-al doilea Program Compact.
De asemenea, Andrian Candu a reiterat dorinţa Republicii Moldova de a semna cu SUA Acordul Cadru în domeniul Comerţului şi Investiţiilor (TIFA), prezentînd argumente care ar deschide noi oportunităţi pentru cooperarea în domeniile comercial-economic şi investiţional. În acest sens, ministrul Economiei, a prezentat şi argumentele necesare privind semnarea Acordului de evitare a dublei impuneri între RM şi SUA, deoarece acordul semnat cu ex-URSS nu corespunde relaţiilor juridice, comerciale şi politice curente. Argumente au fost prezentate din numele Guvernului Republicii Moldova, dar şi din numele American Chamber of Commerce din Moldova şi a investitorilor americani din regiunea noastră.
A fost solicitat suportul american asupra extinderii prevederilor Sistemului General de Preferinţe (GSP) faţă de produsele importate din R. Moldova pe piaţa din SUA, precum şi implicarea oficialilor americani în promovarea oportunităţilor şi proiectelor investiţionale în domenii de industrie, energetică, examinarea posibilităţilor de organizarea forumurilor comune şi trainingurilor pentru oamenii de afaceri din Moldova.
Partea americană s-a arătat deschisă către exporturile din Moldova, precizînd că vinurile moldoveneşti sînt bine apreciate şi a exprimat dorinţa pentru mărirea volumului de importuri din ţara noastră pentru mai multe produse, servicii şi consultanţă, outsourcing din SUA spre R. Moldova, fapt ce va conduce la crearea mai multor locuri de muncă în ţara noastră.
De asemenea, oficialii americani au salutat ratificarea de către Chişinău a Acordului de Asociere cu UE ce cuprinde şi Zona de Comerţ Liber. Potrivit oficialilor americani, acest fapt va contribui la o modernizare continuă a economiei naţionale şi la sporirea dezvoltării comerţului bilateral atît cu UE, cît şi cu SUA, ajustînd cerinţele de calitate faţă de bunuri şi servicii.
Astăzi, viceprim-ministrul urmează să facă o prezentare a oportunităţilor investiţionale la Business Council for International Undestanding, unde vor participa corporaţii americane interesate de Europa de Est. De asemenea, va avea întrevederi bilaterale la Departamentul Trezorerie, precum şi va finaliza negocierile la Banca Mondială asupra proiectului privind îmbunătăţirea sistemului municipal de încălzire eficientă, în sumă de 40,5 milioane dolari SUA.
Mihaela Rotari
foto: facebook.com