Beneficiarii de plăţi sociale şi le pot ridica exact în zilele stabilite anterior

Beneficiarii de plăţi sociale şi le pot ridica exact în zilele stabilite anterior

Începînd cu 1 septembrie, beneficiarii de plăţi sociale îşi pot ridica banii de la Poşta Moldovei sau de la alt prestator ales exact în zilele în care şi le ridicau pînă a se decide transferul plăţilor date de la Banca de Economii şi Banca Socială.

Ecaterina Dvorean, şef-adjunct al Direcţiei generale plată drepturi sociale din cadrul CNAS, subliniază că pensiile şi alocaţiile sociale de stat pot fi ridicate de beneficiar pînă pe data de 20 a lunii curente, plăţile fiind efectuate în intervalul 1 – 20 a fiecărei luni. Dacă banii nu sunt ridicaţi în acest interval, atunci în luna următoare beneficiarul îşi poate ridica banii pentru 2 luni de la prestatorul de plăţi sociale ales. Însă dacă plăţile sociale nu sunt ridicate timp de 6 luni, ele sunt transferate către CNAS. Ulterior, aceste persoane se pot adresa oricînd la CNAS pentru reluarea plăţilor.

Dacă beneficiarul nu şi-a ridicat pensia şi alte plăţi sociale pe o perioadă mai îndelungată plata acestora se stopează, dar poate fi reluată la cererea beneficiarului. Însă etapa dată nu trebuie să depăşească 3 ani. După expirarea a 3 ani de cînd plăţile nu au mai fost ridicate banii nu se reîntorc.

Pensia, ajutorul social şi ajutorul lunar de stat, achitate prin intermediul Poştei Moldovei, vor putea fi ridicate doar conform locului de reşedinţă. Alte plăţi în zonele rurale vor fi ridicate de la oficiile poştale conform reşedinţei, iar în centrele raionale şi în municipiile Bălţi şi Chişinău de la orice oficiu poştal.

Dacă un beneficiar de plăţi sociale se află peste hotare şi nu şi-a schimbat prestatorul de plăţi sociale, banii acestuia vor fi transferaţi către Poşta Moldovei. Dacă în termen de 6 luni nu-şi ridică banii, aceştia vor fi transferaţi înapoi către CNAS de unde beneficiarul îi va putea ridica prezentîndu-se personal cu un act de identitate.

Beneficiarii de plăţi sociale pot alege să le primească prin intermediul unei bănci comerciale dintre 9 cu care CNAS are încheiate contracte – Moldindconbank, Moldova Agroindbank, Victoriabank, EuroCreditBank, Fincombank, Eximbank, Energbank, Comerţbank, Mobiasbank. Aceştia vor primi gratis un card şi nu vor avea cheltuieli pentru întreţinerea acestuia. Prestatorul poate fi modificat ori de cîte ori vrea beneficiarul.

CNAS achită la moment diferite plăţi sociale la circa 1 milion de persoane.

 

Mihaela Rotari

Share