Banca Mondială va acorda Republicii Moldova 45 milioane dolari SUA. Vezi pentru ce!
Consiliul de directori al Băncii Mondiale a aprobat, la sfarşitul acestei saptamâni, cea de-a Doua Operațiune pentru Politici de Dezvoltare (DOP-2) destinată Republicii Moldova, în valoare totală de 45 milioane de dolari SUA. Suportul vine să susţină eforturile Guvernului de a încuraja mediul de afaceri să-şi sporească investiţiile în ţara noastră şi să creeze mai multe locuri de muncă. Despre aceasta anunță serviciul de presă al Guvernului.
DOP–2 presupune acordarea unui suport bugetar ce va fi utilizat pentru implementarea reformelor structurale privind facilitarea şi transparentizarea activităţii mediului de afaceri, asigurarea stabilităţii sectorului financiar, eficientizarea managementului investiţiilor publice, inclusiv prin asigurarea acordării subvenţiilor în agricultură într-un mod eficient şi echitabil. De asemenea, banii urmează să fie utilizaţi pentru dezvoltarea programelor de asistență socială din Republica Moldova.
Decizia a fost aprobată de Banca Mondială după o serie de acţiuni întreprinse de Guvern şi Banca Naţională în vederea combaterii fraudelor din sectorului bancar. Printre acestea se regăsesc retragerea licenţei Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, efectuarea auditurilor privind activitatea celorlalte bănci din ţara noastră, precum și întreprinderea unor măsuri de consolidare a reglementării și supravegherii bancare.
Suportul financiar acordat este o continuare a Primei Operațiuni pentru Politici de Dezvoltare, aprobată în martie 2014, şi face parte din Strategia de parteneriat de țară pentru Moldova pentru anii 2014-2017. Totodată, sprijinul oferit susţine realizarea acţiunilor Strategiei naţionale de dezvoltare „Moldova 2020”.
Moldova a devenit membră a grupului Băncii Mondiale în 1992 şi a beneficiat deja de peste 1 miliard de dolari SUA alocaţi pentru implementarea a peste 60 de proiecte.
Doina Secrieru
Bani vin, a rămas să fie gestionat corect și transparent, asta va demonstra dacă Guvernul lui Filip este eficient și lucrativ.
anume pe asta și ar trebui să se axeze toto ami mutl conducerea, pe dezvoltarea afacerilor și susținerea agenților economici,ei sunt cei care aduc venitul principal în țară.
Asta e doar 1/3 din întregul suport oferit RM de partenerii de dezvoltare, în total vom primi peste 110 milioane dintre care 40 ca grant