Andrian Candu: FMI își dorește să vadă în autoritățile Republicii Moldova un partener stabil
Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii s-au referit la obiectivele delegației FMI în cadrul vizitei de documentare la Chișinău, evoluțiile contextului politic și economic în Republica Moldova, perspectivele colaborării FMI cu țara noastră în perioada imediat următoare.
Președintele Parlamentului a punctat prioritățile agendei legislative pentru sesiunea de toamnă, reconfirmând angajamentele autorităților pentru asigurarea cadrului normativ necesar pentru accelerarea reformelor, adoptarea pachetelor legislative în domeniul agricol și financiar-bancar, politicii bugetar-fiscale.
Andrian Candu a declarat că relația de cooperare cu FMI este foarte importantă pentru Republica Moldova, țara noastră fiind interesată în dezvoltarea colaborării, inclusiv de expertiza FMI în evaluarea activității Băncii Naționale a Moldovei și îmbunătățirea mediului financiar-bancar din țara noastră, pentru a evita în viitor situații în care ar putea fi pusă în pericol stabilitatea financiară a statului.
Referindu-se la obiectivele experților FMI pe parcursul vizitei curente la Chișinău și inițierea discuțiilor cu privire la un nou program susținut de FMI, Speakerul a precizat că „este vorba de un proces și anumite etape de agreare a politicilor pe care urmează să le întreprindă Guvernul, și, totodată, despre unele proceduri interne ale FMI”.
„FMI și dorește să vadă în autoritățile Republicii Moldova un partener stabil, pregătit să-și asume noi angajamente. În baza discuțiilor anterioare, noi considerăm că există posibilitatea ca, la începutul anului viitor, după finalizarea procedurilor interne ale FMI, să avem un nou program de asistență din parte Fondului Monetar Internațional”, a mai declarat Andrian Candu.
La rândul său, Ivanna Vladkova-Hollar a salutat măsurile întreprinse de autorităţile Republicii Moldova pentru redresarea situaţiei în sectorul financiar-bancar. Oficialul FMI a confirmat deschiderea pentru un dialog constructiv cu instituţiile moldoveneşti pe durata mandatului său.
Republica Moldova a devenit membru al Fondului Monetar Internațional la 12 august 1992. Ultimul Program al FMI cu Republica Moldova s-a finalizat la sfârşitul lunii aprilie 2013, țara noastră beneficiind de asistență în valoare de circa 577,15 mln. dolari SUA.
Mihaela Rotari