Ambasadorul Federației Ruse: Noi suntem deschiși pentru conlucrare, dar…

Ambasadorul Federației Ruse: Noi suntem deschiși pentru conlucrare, dar…

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama l-a primit marți, 01 martie, pe Excelența Sa Farit Muhametșin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Principalul subiect de pe agenda discuțiilor a fost activizarea dialogului între țări în special pe sectorul agroindustrial și monitorizarea calității și inofensivității produselor agroalimentare moldovenești exportate în Federația Rusă, potrivit unui comunicat al MAIA.

„Noi suntem deschiși pentru conlucrare, dar solicităm garanții pentru calitatea produselor conform standardelor Federației Ruse. Este necesar de a găsi mijlocul optimal între piețele UE și a Federației Ruse. În al doilea rând, produsele din Republica Moldova care se exportă pe piața noastră trebuie să fie autentice. Un moment la fel de important constituie stabilitatea politică, care ar permite desfășurarea proiectelor de lungă durată”, a menționat Excelența Sa Ambasadorul Farit Muhametșin.

La rândul său, Eduard Grama a exprimat dorința de colaborare cu colegii din Federația Rusă, inclusiv referitor la controlul asupra calității și inofensivității produselor agroalimentare. „Avem experiențe din trecut în ce privește acreditarea laboratoarelor din Moldova sub supravegherea continuă a unui reprezentant din Federația Rusă”, a precizat Ministrul.

Totodată, Eduard Grama a informat Ambasadorul despre progresele înregistrate în ultima perioadă privitor la efectuarea testărilor în vederea monitorizării și asigurării calității și inofensivității produselor, îndeosebi a calității băuturilor alcoolice.

Ambasadorul Farit Muhametșin a propus reluarea tradiției de a organiza colegiile interministeriale, platformă de comunicare care în ultimii 3 ani nu a fost valorificată. Ambele Părți au reiterat importanța activării dialogului la nivelul experților.

Pe finalul întrevederii Ministrul Eduard Grama a înmânat Ambasadorului invitația oficială de a vizita Expoziţia Internaţională Specializată de maşini, echipamente şi tehnologii destinate complexului agroindustrial „MOLDAGROTECH 2016”.

Doina Secrieru

Share