Acțiunile nou emise ale BC „Moldindconbank” vor fi expuse la vânzare pe piața reglementată a Bursei de Valori

Acțiunile nou emise ale BC „Moldindconbank” vor fi expuse la vânzare pe piața reglementată a Bursei de Valori

Guvernul a aprobat astăzi semnarea unui precontract privind cumpărarea şi deetatizarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică BC „Moldindconbank” S.A. Astfel, 63,89% din acțiunile nou-emise vor fi cumpărate de către Agenția Proprietății Publice (APP), la un preț de peste 760 milioane de lei.

După procurarea pachetului de acțiuni a băncii comerciale, APP îl va expune la vânzare ca pachet unic, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în același timp, vor fi asigurate condiții egale de participare la licitație pentru potențialii achizitori care au aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. În următoarea etapă, Agenția Proprietății Publice va semna, în numele Guvernului, un antecontract cu achizitorul desemnat câștigător al licitației.

Decizia Executivului de a cumpăra și ulterior a vinde acțiunile nou emise ale BC „Moldindconbank” S.A., potrivit Guvernului, va contribui la menținerea stabilității băncii, va facilita realizarea tranzacției cu potențialii investitori și va impulsiona și mai mult reformarea sistemului bancar. În același timp, se menționează că, aceeași procedură, a fost aplicată în anul 2018, în cazul unui pachet de acțiuni al Moldova-Agroindbank.

Pentru cumpărarea acțiunilor nou emise și acoperirea costurilor aferente cumpărării acțiunilor, Ministerul Finanțelor va aloca APP, circa 764 milioane de lei. Banii vor fi recuperați de la investitor, potrivit aceluiași comunicat.

Mihaela Rotari 

Share