4 700 000 dolari – atît a investit SUA în sistemul de irigare de la Criuleni

4 700 000 dolari – atît a investit SUA în sistemul de irigare de la Criuleni

La Criuleni a fost lansat primul sistem de irigare reconstruit din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA. Pentru reabilitarea sistemului de irigare Criuleni au fost investite circa 4,7 milioane USD, iar sistemul renovat va asigura accesul la apă pentru 778 de hectare de teren. Prim-ministrul Iurie Leancă și Ambasadorul SUA William Moser, însoțiți de reprezentanții Fondului Provocările Mileniului Moldova, Corporației Provocările Mileniului, membri ai Guvernului, producători agricoli, au participat astăzi la inaugurarea noului sistem de irigare.

”Este un eveniment important, nu doar pentru agricultorii din raionul Criuleni, dar și pentru întreaga țară. Este primul sistem reabilitat de după independență”, a declarat directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan.

Ambasadorul SUA a ținut să menționeze că unul din motivele pentru care poporul american susține Republica Moldova este încrederea în oamenii care muncesc și sunt capabili să înfrunte provocările. William Moser a îndemnat membrii Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Criuleni să se gîndească care vor fi culturile pe care le vor planta pentru a face față concurenței de pe piețele externe.

”Îmi exprim recunoștința față de poporul american. Datorită suportului SUA avem acum la Criuleni un sistem de irigare modern. Aș îndemna producătorii agricoli să ne luăm angajamentul ca în 2-3 ani să exportăm produse calitative și pe piața SUA”, a spus Prim-ministrul Iurie Leancă.

Sistemul de irigare Criuleni a fost construit în anii 80 ai secolului trecut și de atunci acest sistem nu a fost supus reabilitării, iar pînă la reconstrucție, sistemul funcționa parțial. În prezent, în aria sistemului de irigare, circa 900 de persoane dețin terenuri agricole, dintre care în jur de 400 sunt membri ai Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Criuleni.

Lucrările de reabilitare au inclus înlocuirea tuturor pompelor deteriorate, reconstrucția clădirilor pentru stațiile de pompare și dotarea acestora cu echipament automatizat de operare etc. În urma reabilitării toate conductele vechi, confecționate din azbest au fost substituite cu țevi moderne din plastic de densitate înaltă, conform cerințelor de mediu ale Uniunii Europene, care au termenul de exploatare de peste 50 de ani.

”Pentru mine astăzi este o sărbatoare. Apa este existențială pentru agricultură, fără irigare nu vom deveni competitivi. Vreau să mulțumesc poporulului american că a oferit posibilitatea agricultorilor moldoveni să-și realizeze visele”, a spus ministrul agriculturii Vasile Bumacov

Fermierii au apreciat înalt posibilitatea oferită și speră ca suprafețele irigate să fie extinse. După reconstrucția și modernizarea sistemului de irigare, agricultorii vor putea utiliza apa în funcție de necesități, vor plăti pentru volumul real de apă utilizat pentru irigare datorită reducerii la minim a pierderilor de apă din rețea și instalării contoarelor. Totodată, accesul la apa pentru irigare le permite agricultorilor să cultive produse agricole de valoare înaltă care oferă recolte mari și calitative. De asemenea, sistemul reabilitat oferă agricultorilor posibilități tehnice de a extinde suprafața irigată, cu resurse proprii, cu încă circa 500 de hectare.

Notă: Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordații grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova. Actualmente în cadrul Programului Compact sunt semnate contracte pentru reabilitarea a 10 sisteme de irigare în valoare totală de circa 80 milioane USD. După sistemul de irigare Criuleni, în noiembrie va fi dat în exploatare sistemul de irigare Lopatna. Rămîn în proces de reabilitare alte 4 sisteme de irigare pe Nistru (Jora de Jos, Puhăceni, Roșcani și Coșnița) și alte 4 sisteme de irigare pe rîul Prut (Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zîrnești). Aceste sisteme vor fi date în exploatare în prima jumătate a anului 2015.

Maria Roșca

Share