De ce avioanele nu pot decola la temperaturi foarte mari

De ce avioanele nu pot decola la temperaturi foarte mari

Decolarea multor avioanele de pe ”Sky Harbor Airport” din Phoenix, Arizona este imposibilă din cauza temperaturilor care vor atinge şi 50 de grade Celsius.

Nu numai temperaturile mari contribuie la imposibilitatea de decolare a avioanelor, ci şi celelalte condiţii de mediu, unele asociate temperaturii, dar altele care ţin şi de dimensiunea pistei şi de alţi factori de la nivelul solului, scrie descoperă.ro.

Rebecca Waddington, de la Aviation Weather Center, susţine că „este vorba de densitatea aerului. Cu cât aerul este mai cald, cu atât este mai puţin dens. Descreşterea în densitate are un efect advers asupra motoarelor avioanelor, până în punctul în care nu mai sunt funcţionale”. Problema constă în faptul că motoarele nu mai produc suficientă forţă de propulsie pentru procedurile de decolare.

Pentru a determina dacă un avion poate decola în siguranţă, piloţii consultă parametrii care compară greutate, forţa de propulsie a motoarelor şi lungimea pistei. Waddington adaugă faptul că „în funcţie de aeroport şi de obstacolele care pot fi întâmpinate, precum copacii sau munţii, decolarea va avea nevoie de un anumit unghi de urcare, iar cu cât temperatura este mai mare, cu atât va fi mai greu pentru avion de a atinge acea pantă de urcare”.

De asemenea, altitudinea aeroportului este un factor. Decolarea de la un aeroport care se găseşte la altitudine mare este mai dificilă, întrucât aerul este deja mai rarefiat la altitudini ridicate.

Totuşi, la Phoenix au putut decola avioanele mari, care dispuneau de forţa de propulsie necesară pentru a atinge unghiul necesar urcării.

Cazul acesta este un semnal de alarmă şi pentru alte aeroporturi care se găsesc în zonele cu risc de caniculă. Mai nou, odată cu schimbarea climei la nivel global, este posibil ca aeroporturile să aibă de-a face cu situaţii complicate şi complexe precum cel din Phoenix.

*Poză simbol

Share