Vlad Filat: În timp ce diaspora și partenerii de dezvoltare sprijină Republica Moldova, guvernarea o dărâmă

Vlad Filat: În timp ce diaspora și partenerii de dezvoltare sprijină Republica Moldova, guvernarea o dărâmă

Guvernarea PAS comunică cu noi foarte selectiv. Ei ne vorbesc ceea ce ei vor să știm și cum ei vor să știm. Comunicarea lor este o mostră de manipulare și dezinformare, care răspândește minciună și ură. Voi scoate în evidență câteva cifre și aspecte pe care PAS nu vrea să le observăm.

După datele BNM în 2022 volumul remitențelor a constituit circa 1,75 miliarde dolari SUA sau cca 12.4% din PIB. Sunt circa 32 000 000 000 de lei! Aici intră doar transferurile bancare.
Luând în calcul și alte căi de a transmite bani apropiaților, în 2022 diaspora a contribuit la dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova cu circa 15% din PIB. Banii transmiși de diasporă au permis la zeci de mii de moldoveni să supraviețuiască dezastrul generat de guvernanți și au alimentat economia țării cu energie. Trebuie să notăm că remitențele sunt suport direct pentru economia națională care nu costă nimic Republica Moldova. Diaspora salvează Moldova.

În 2021 și 2022 Moldova a primit suport extraordinar din partea Uniunii Europene, SUA, României și altor parteneri. În 2022, doar în cadrul a 3 ședințe a Platformei de sprijin al Republicii Moldova, partenerii au anunțat angajamente în valoare de cca 1.4 miliarde euro. Din acea sumă, în Moldova deja au ajuns cca 420 milioane euro și peste 42 milioane dolari.
Numai în primele 11 luni ale anului 2022, Moldova a primit asistență financiară externă în valoare de circa 980 milioane de euro. Sunt aproape 19 000 000 000 de lei. Circa 80% din această sumă constituie credite și puțin peste 20 la sută – granturi.
În perioada ianuarie-noiembrie 2022, Moldova a mai primit aproape 200 milioane de lei pentru susținerea refugiaților ucraineni.
În primele 11 luni ale anului 2022 suportul extern a reprezentat 18,6% din resursele încasate în bugetul de stat, adică circa 11 miliarde lei, din totalul de 58,6 miliarde de lei. Cu așa suport financiar economia Moldovei trebuia neapărat să crească. Dar numai nu cu guvernarea PAS.

În anul când Moldova a primit suport de aproape 3 miliarde de euro, PIB-ul a scăzut cu peste 5%. Moldova a importat mărfuri și servicii mai mult decât a exportat în valoare de 2,3 miliarde de dolari, economia a pierdut mii de locuri de muncă. În puțin peste 2 ani de guvernare PAS peste 100 000 de oameni au plecat din Moldova și a fost înregistrat cel mai mic număr de nașteri în ultimii 175 de ani.

Incapacitatea guvernării au compromis definitiv efortul extraordinar al diasporei și al partenerilor.

Sunt cifre și aspecte despre care guvernanții nu vor să vorbească, iar presa și zecile de ONG-uri de buzunar găsesc formule prin care le îndreptățesc și chiar le prezintă ca reușite. Cifrele arată clar că PAS dărâmă, nu construiește, risipește, nu produce, doar cheltuie și nu câștigă.

PAS este un virus care parazitează pe oamenii Republicii Moldovei și îi seacă de puteri.

În prezent deficitul bugetar e de circa 12 miliarde de lei – e o gaură imensă despre care guvernarea nu vorbește. Ei nu vor să știm cum a apărut această gaură. Însă, este clar că o vor acoperi din împrumuturi care ne vor costa dobânzi mari, ei deja nu achită contractele investiționale – adică fură pentru un timp banii companiilor moldovenești, care furnizează mărfuri și servicii statului.
PAS distruge totul – distruge încrederea, distruge cultura, distruge valorile sociale precum cumsecădenia și decența.

E timpul să luăm Republica Moldova din mâinile distrugătoare ale PAS și să o întoarcem oamenilor care știu să unească societatea, știu să construiască și să dezvolte, știu să încurajeze și să insufle încredere în ziua de mâine.
PAS trebuie să rămână trecutul trist și sărac al Moldovei.
Viitorul Moldovei fără ei va fi unul frumos, educat și prosper!

Vlad Filat,

liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova

Share