Viorel Cibotaru: R. Moldova este parte a sistemului valoric european, dar încă nu se manifestă în acea cultură
Despre pericolele democrației în lumea contemporană și riscurile pentru R. Moldova s-a vorbit în cadrul unei dezbateri publice la agenția de presă IPN.
Analistul politic Igor Boțan a spus că omenirea se adaptează la orice schimbare.
„Democrația este libertatea instituționalizată. Toate statele au Constituție și ele arată cum sunt instituite libertățile. Vedem parametrii cu care se măsoară gradul democrației: libertatea alegerilor, libertatea mass-mediei, drepturile omului, independența justiției. Sunt probleme pentru care statele cu democrații mari caută soluții – migranții. Noi suferim din cauza imigrației, cetățenii noștri pleacă din țară și vedem efectul – scade concurența între cetățeni pentru funcțiile publice și avem oameni cu capacității medii în aceste funcții. O altă problemă este și clima, schimbările climatice. Anul trecut am avut un an secetos, acum cu ploi. Digitalizarea, la fel, schimbă lumea în mod cardinal și deschide calea spre ceea ce numim globalizare. Am avut epoca industrialismului, acum avem epoca postindustrială a digitalizării, mergem în pas cu globalizarea, iar acest lucru este un pericol pentru state. Nu putem rupe lucrurile unele de altele, dacă punem deoparte caracteristicele, vedem care sunt provocările pentru democrație și care sunt răspunsurile unor regimuri. Omenirea având aceste probleme se adaptează”, a spus Igor Boțan.
Expertul în securitate, Viorel Cibotaru, directorul IESPM, a spus că nemulțumirea cetățenilor constă în oamenii pe care guvernarea le trimite în funcții publice.
„Noi continuăm încă să fim în perioadă de tranziție. Elementul principal care a dus la nemulțumirea masivă a cetățenilor și a condus la o scădere de încredere în instituțiile statului au fost acele elemente negative din anii precedenți. Nemulțumirea cetățenilor este că acest principiu al reprezentativității, când oamenii trimit în guvern, instituții, oameni normali și ei se transformă în antipozii a ceea ce își doresc oamenii. R. Moldova este parte a sistemului valoric european, dar încă nu se manifestă în acea cultură care oamenii se autoevaluează și se autodetermină. Cetățenii noștri sunt flexibili și adaptabili la ceea ce permite multora să creadă că țara noastră poate deveni un model de succes în această lume de eroziune democratică cvasiglobală”, a spus Viorel Cibotaru.
Cristina Parfeni