
Vadim Ceban: A lua decizii decente când lucrurile merg bine, e simplu. A lua decizii decente în criză, când lucrurile merg prost – e altceva.
Încrederea una dintre valorile importante, care o prețuim foarte puțin. Zi de zi, singuri, construim încrederea față de noi. Prin fiecare decizie și acțiune, mai ales prin rezultatele deciziilor și acțiunilor noastre, fie ne aducem mai multă încredere din partea celor din jur, fie mai puțină.
Imaginea de mai jos arată nivelul de încredere al investitorilor față de o listă de țări. Încrederea în funcționalitatea și predictibilitatea sistemelor lor de guvernare. Investitorii apreciază predictibilitatea și stabilitatea acelor sisteme de guvernare.
Sistemele de guvernare din China, Emiratele Unite, Arabia Saudită, India, Brazilia, Mexic si Africa de Sud, sunt mereu criticate de partea noastră a lumii. Totuși, aceste sisteme trezesc încrederea investitorilor, și acolo azi se nasc afaceri și se produce progresul.
Avem ce învăța de la aceste țări: atât din cultura lor de guvernare, cât și din cultura lor socială și de afaceri.
Mă bucur mult că România este parte a acestei liste. Sper că guvernarea nouă din București va reuși să consolideze încrederea față de țară. Este un examen foarte complicat și, în primul rând, e un examen al responsabilității guvernanților și a pregătirii lor de a-și sacrifica cariera personală pentru binele comun.
A lua decizii decente când lucrurile merg bine, e simplu. A lua decizii decente în criză, când lucrurile merg prost și costul ieșiri din criză presupune sacrificare personală – e altceva.
Îmi amintesc de învățătorii mei. Așa s-a întâmplat că am școlărit în ani de criză economică, socială, financiară și de guvernare. Pentru niște salarii foarte modeste, care erau plătite cu mari întârzieri, într-o societate în care cultura degrada constant, învățătorii zilnic veneau la școală și, cu mare decență, își investeau în noi sufletul. Atunci nu aveam maturitatea și înțelepciunea să le fiu recunoscător cu adevărat. Dar dânșii nu-și făceau lucrul pentru recunoștința noastră, ci pentru că trebuie.
Cred că aceleași chemări trebuie să caracterizeze politicienii. Fiecare om ajuns la guvernare ar trebui să fie pregătit să se sacrifice pentru societate. Să ignore definitiv nevoile personale, și totdeauna să prioritizeze nevoile colective. Să nu caute vinovați, ci să-și asume soluții. Să primească lovituri, și să nu răspundă dacă răspunsul lui generează daune binelui social. Să fie pregătit să plece de la guvernare în orice moment și fără să fie apreciat. Și să se liniștească cu faptul că aprecierile pot veni mai târziu, și poate nici nu le va auzi. Și să se aline numai cu încrederea că a acționat decent, în favoarea societății.
Vadim Ceban, șeful „Moldovagaz”