Inițiativă, după referendum: Introducerea votului obligatoriu va reduce frauda electorală si va crește legitimitatea instituțiilor

Inițiativă, după referendum: Introducerea votului obligatoriu va reduce frauda electorală si va crește legitimitatea instituțiilor

„Într-o discuție cu fii mei ieri, glumind le spun că, dacă ajung deputat, primul proiect de lege propus va fi OBLIGAREA CETĂȚENILOR de a participa la vot, după modelul Belgiei, Greciei, Ciprului, Luxemburgului, mai nou, al Bulgariei. Căci de vreme ce vrem în Europa, să ne asumăm și niște obligații europene față de stat…”. Declarația a fost făcută de conferențiarul universitar la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice a USM, Diana Bencheci, informează Oficial.

Ea a spus că rezultatele referendumului din Chișinău denotă un eșec total – nu al socialiștilor, ce a cetățenilor în a-și manifesta poziția de subiect al puterii politice.

„Noi preferăm să fim în continuare o TURMĂ, că De… e mult mai comod să decidă cineva pentru noi… Indiferent de preferințele noastre politice, era OBLIGAȚIA NOASTRĂ de a merge la urne…și de a ne exprima poziția vizavi de subiectul referendumului. Aceasta nu a fost o boicotare a referendumului, ci o IRESPONSABILITATE din partea cetățenilor…”, a precizat ea.

Ce ține de obligarea cetățenilor de a merge la vot, conferențiarul a spus că moldovenilor lipsește profund educația electorală și dragostea de țară.

„La sigur că introducerea votului obligatoriu pentru cetățeni va reduce considerabil frauda electorală si va crește LEGITIMITATEA instituțiilor politice.

În Belgia, legislația prevede amenzi pentru încălcarea obligațiilor electorale și pierderea dreptului de vot la patru scrutine la care persoana în cauză a absentat. În Grecia, cei care nu votează pot avea dificultăți în obținerea unui pașaport sau a permisiului de conducere. În Bulgaria alegatorii care nu se prezintă la urne sunt sancționați cu amenzi sau cu taierea ajutoarelor sociale pentru o perioada de trei luni. La noi?”, a spus Bencheci pe Facebook.

Doina Secrieru

Share