PSRM: Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare activează cu multiple încălcări

PSRM: Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare activează cu multiple încălcări

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a constatat multiple încălcări în activitatea Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare.

În cadrul unei conferințe de presă, deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat că, în vară, a fost formată o Comisie specială în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ce urma să organizeze audieri parlamentare în Comisia permanentă de profil vizavi de examenele de Bac.

„Cu părere de rău, după 4 luni de tergiversare și mușamalizare, am avut ieri aceste audieri, însă ele au fost mimate, iar Comisia nu a aprobat nici o hotărâre în acest sens. Totodată, fac public raportul Comisiei, pe care îl am ca și răspuns la interpelarea mea, în calitate de deputat, de la MECC. Este un raport amplu, prin care constatăm multiple încălcări în activitatea Agenției Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare. Consider că, acele încălcări financiare, administrative, care avut loc în cadrul acestei Agenții, cât și multiple încălcări în organizarea sesiunii de bacalaureat au influențat negativ organizarea acestor examene și testări. Considerăm că, ei nu au făcut față cerințelor legale și nu au făcut față situației pe care o avem astăzi în învățământul secundar”, a precizat deputatul.

Totodată, Vlad Batrâncea a scos în evidență încălcări de bază în activitatea Agenției.

„Avem state de personal a acestei Agenții – 43 persoane, iar în realitate activează doar 9 persoane cu buget destinat pentru 43 persoane. Nu a fost organizat nici un concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante. În opinia noastră, ei își atribuie premii, adaosuri la salarii. La capitolul achiziții publice, în toți acești ani, serviciile tehnice au fost prestate doar de un singur agent economic. Dacă ne referim la procedura de organizare a examenelor și elaborarea testelor, atunci fiecare test care se elaborează de specialiști se achită din bugetul Agenției. Astfel, fiecare autor primește câte 1500 lei pe lună pe parcursul a 3 luni. În realitate, autorii testelor au fost salarizați pentru 4 luni. De asemenea, în 2017, Agenția a achitat autorilor pentru elaborarea a 444 de teste, iar pe urmă au prezentat comisiei doar 196 de teste”, a explicat Batrîncea.

Deputatul a mai spus că unii angajați ai Agenției, pe lângă faptul că primesc salarii decente, mai primesc bani și pentru elaborarea, iar ulterior – verificarea testelor. „Considerăm că, este un conflict de interese vădit. Și calitatea verificării acestor teste, la fel lasă de dorit. Se spune că un verificator trebuie să verifice câte două teste pe oră, însă unii sunt campioni, pretind că au verificat 400 de lucrări. Dacă analizăm, ei trebuiau să lucreze non-stop 3 luni de zile. Și mai sunt o mulțime de încălcări”, a conchis deputatul.

Mihaela Rotari

Share