Expert: „R.Moldova încă nu e un stat eșuat, dar, pentru a nu eșua, o terapie de șoc este inevitabilă”

Expert: „R.Moldova încă nu e un stat eșuat, dar, pentru a nu eșua, o terapie de șoc este inevitabilă”

Expertul Dionis Cenușa susține că Republica Moldova încă nu este un stat eșuat, însă pentru a evita eșecul e necesară o terapie de șoc, informează Oficial.

„Este greu sa vorbesti despre Moldova ca despre un stat cu adevarat functional. Functionalitatea existenta se refera la un sistem in care sectorul public, cel platit din impozite, actioneaza contrar normelor prescrise in lege si conform unor legitati post-sovietice dure. Mai exact, cel care detine o minima parghie de putere decide din propria vointa, si capricii, cum sa tráteze un cetatean. Altfel spus, cel mai puternic, ager si „cooperant” cu sistemul acceseaza facilitati, inclusiv publice, restul lupta pentru a supravietui. In 2017, cazul tanarului Braguta, decedat in detentie, a demonstrat ca organele de mentinere a ordinii publice pot pune, cu usurinta, viata oricarui cetatean. Iar, drama de la Institutul Mamei si Copilului, dezvaluita in 2018, confirma in mod repetat ca sistemul medical este capabil sa caliceasca la fel de mult cum si, inca, sa trateze pacienti. In fond, cu cat mai vulnerabil e pozitia social-economica a cetateanului cu atat mai expus acesta este in fata coruptiei din sistem. Sunt avantajati cei cu resurse financiare, pozitii publice, care sunt tratati preferential in sistemul public, pentru care cel din urma este laudat”, a scris Cenușă pe Facebook.

Expertul mai afirmă că „migrația din Moldova devine o necesitate pentru evitarea sistemului public defectuos, si demult nu doar pentru o remunerare mai atractiva”. „Reformele sunt deci necesare pentru supravietuirea statului si a celor ramasi sa traiasca in el”, a adăugat el.

Dionis Cenușa a adăugat că: „Moldova inca nu este stat esuat, chiar daca unii il califica in acest fel din sentimente puternice de dezamagire. Dar pentru a nu esua o terapia de soc este inevitabila in cel mai apropiat timp, una care sa inceapa in mediul politic si sa se termine in sectorul public”. „Problema centrala in reformarea statului nu consta neaparat in lipsa de bani sau de practici bune, la care avem acces sau il putem obtine, ci in persoane califícate si integre. Anume aceste doua trasaturi, prezenta impreuna si nu separat, e ceea ce lipseste cel mai mult atat in spatiul politic cat si in cel public, in general”, a subliniat el.

Doina Secrieru

Share