Purtătorul de cuvânt al Președintelui: „Sunt adeptul cenzurii de la telecomandă. Omul singur poate decide la ce vrea să se uite”

Purtătorul de cuvânt al Președintelui: „Sunt adeptul cenzurii de la telecomandă. Omul singur poate decide la ce vrea să se uite”

„Aprobarea modificărilor și completărilor la Codul Audiovizualului au fost necesare și în acest caz a existat o voință politică”. Declarația a fost făcută de către deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Corneliu Mihalache în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite Oficial.

Deputatul menționează că modificările acestea vor reduce influența TV străină în țară. „Televiziunea pentru asta și există – de a face propagandă. Propaganda nu funcționa agresiv înainte așa cum se face acum. Știrile din Federația Rusă au devenit agresive din cauză că această țară duce un război informațional. Trebuie să avem interesele și agenda noastră. Nu trebuie de admis ca televiziunile altui stat să influențeze asupra spațiului informațional local”, a spus Corneliu Mihalache.

De altă părere este purtătorul de cuvânt al Președintelui țării, Ion Ceban, care a menționat că modificările sunt o încălcare a drepturilor omului. „Sunt adeptul cenzurii de la telecomandă. Omul singur poate decide la ce vrea să se uite, este destul să apese butonul și să schimbe postul TV. La Bruxelles, Strasbourg, București nu există asemenea abordări. Oamenii trebuie singuri să aleagă ce vor să privească. Acest aspect ține și de importanța ca unele posturi TV să prezinte content concurențial, dacă nu-ți place, fă ceva mai bun. Rămân pe poziția că orice post TV are dreptul la supraviețuire”, a spus Ion Ceban.

Deputata Grupului Parlamentar Popular European, Mihaela Spătaru, a spus că, cel mai important compartiment este securitatea informațională. „Există riscul ca prin propagandă la TV să fie influențate anumite decizii politice. Acesta este doar un instrument de control, nu vom rezolva toată problema. Vor fi restricționate doar programele informaționale, restul legate de cultură nu vor fi excluse din program”, a spus Mihaela Spătaru.

Veronica Cojocaru, membră a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a spus că CCA urmează să monitorizeze ca modificările să fie respectate. „Am informat toți radiodifuzorii despre modificările care sunt și i-am rugat să raporteze serviciile lor în conformitate cu prevederile. Nu va fi o noutate pentru nimeni. Nu prevede această lege eliminarea unor posturi TV, doar unele programe politice”, a spus ea.

Directorul executiv al Asociației Presei Electronice APEL, Ion Bunduchi, a spus că securizarea cetățeanului este o obligațiune a guvernării. „Orice modificare trebuie explicată. Nu credeam că vom ajunge să vorbim despre propagandă în era tehnologiilor informaționale. Nu cred că cetățeanul poate spune ce vrea să privească, el privește ceea ce i se dă. Influența din exterior poate influența și votul cetățeanului, asta înseamnă că erodăm dreptul la vot. Noi trebuie să știm, în primul rând, ce se face la noi, apoi ce se face în alte țări. Propaganda nu poate fi interzisă, doar cea de război. După mine, modificările sunt elegante, ele nu interzic nimic”, a spus Ion Bunduchi.

Doina Secrieru

Share