Presa: Concluziile companiei Kroll în urma investigațiilor sunt favorabile comanditarului investigațiilor

Presa: Concluziile companiei Kroll în urma investigațiilor sunt favorabile comanditarului investigațiilor

Jurnaliștii au continuat, așa cum au promis, publicarea materialelor despre activitatea companiei de investigații Kroll Inc.

Primul material la acest subiect a fost publicat în ziarul „Komsomolskaia Pravda v Moldove” la 13 aprilie și conținea informații despre dosarele de care s-a ocupat compania respectivă în perioade și țări diferite. În opinia autorilor, respectivele investigații deseori se soldau cu niște rezultate dubioase sau chiar cu scandaluri. Potrivit afirmațiilor autorilor, toate exemplele evocate au fost selectate din surse deschise, adică din materialele apărute anterior de mass-media internațională.

Continuând investigația autorii, la fel, evocă exemple de scandaluri care au izbucnit în cadrul activității Kroll. În final, autorii constată că acele concluzii pe care compania le face în urma investigațiilor efectuate sunt de fapt favorabile şi avantajoase comanditarului investigaţiilor. Sunt aduse exemple care indică asupra faptului că rezultatele investigației și concluziile Kroll deseori au fost ulterior infirmate de alte investigaţii, inclusiv de cele desfăşurate de organele statului. Mai mult, autorii susţin că detectivii companiei Kroll au fost implicaţi de mai multe ori în interceptarea şi filarea cetăţenilor din diferite ţări, fiind vorba în acest context despre oameni de afaceri, activişti civici, reprezentanţi ai instanţelor de judecată şi chiar demnitari de stat de cel mai înalt rang.

Scopul investigaţiei jurnalistice demarate (a treia parte, cea finală, autorii promit s-o publice mai târziu) este de a încerca să aprecieze capacităţile reale ale acestei companii de a-şi realiza misiunea, adică de a identifica toate circumstanţele, toţi comanditarii şi beneficiarii mijloacelor financiare scoase fraudulos din cele trei bănci şi de a le recupera. În baza exemplelor evocate în material, autorii îşi exprimă îndoiala vizavi de capacităţile companiei la acest capitol. La fel, autorii se întreabă de ce partea moldovenească a selectat anume această companie activitatea căreia îi va costa pe cetăţenii noştri mai multe milioane de lei.

Amintim că, compania americană KROLL a fost angajată în 2015 pentru a desfășura o investigație independentă a așa numitului „jaf al miliardului”. Contractul a fost încheiat cu Banca Națională a Moldovei, iar clauzele acestuia nu sunt făcute publice. Potrivit unor estimări, onorariul companiei ar constitui de la 900 de mii de dolari SUA până la 60 la sută din suma recuperată a mijloacelor scoase din cele trei bănci moldovenești devalizate. 

www.kp.md

Share