Politolog: „Nu a intrat încă doamna Președintă în sediul din inima capitalei, că discuțiile…”

Politolog: „Nu a intrat încă doamna Președintă în sediul din inima capitalei, că discuțiile…”

Politologul Aurelia Peru susține că nu a intrat încă doamna Președintă în sediul din inima capitalei, că discuțiile orchestrate despre necesitatea demisiei/demiterii cabinetului Chicu au devenit un priming al fluxului de informații politice.

„Asta înseamnă pregătirea opiniei publice pentru ulterioare scenarii. Acum, cât efervescența victoriei dreptei politice a coagulat multe segmente electorale, incitând interesul pentru viața politică a țării, energiile mai pot fi lejer dirijate. Poporul a înțeles că are putere. Totodată, revine în toată intensitatea pre-electorală și subiectul alegrilor parlamentare anticipate. Scenarii politicienii au desemnat câteva. Oricum, conform cadrului normativ, 6 luni după scrutinul prezidențial toți ne odihnim, fără competiții electorale. Purtăm măști, stăm acasă și lucrăm la distanță, cum s-ar zice”, declară Peru.

Tot ea spune că e important, totuși, să conștientizăm că alegerile prezidențiale au dat startul unei revizuiri capitale a politicii naționale, a vectorului de dezvoltare și de poziționare a statului moldovenesc în contextul concurenței geopolitice dintre Est-Vest.

„De asta antagonismul dintre puteri (pe de o parte, președintele ales; pe de alta – guvernul și parlamentul de opoziție) și fracțiuni parlamentare va căpăta amploare. Mai mult, prin crearea platformei parlamentare „Pentru Moldova”, cred s-a încercat consolidarea forțelor de stânga. Primele manifestări – înaintarea unui proiect de lege de către PSRM și platforma „Pentru Moldova” pentru revenirea în spațiul mediatic a programelor informative produse de radiodifuzori din Federația Rusă; revenirea SIS în subordinea parlamentară. Prin urmare, dreapta a câștigat o luptă, dar războiul continuă… în zodia geopoliticului”, a conchis Aurelia Peru.

Doina Secrieru

Share