Peste 200 miliarde de euro pentru Republica Moldova! Vezi cine va trebui să plătească această sumă INCREDIBILĂ!

Peste 200 miliarde de euro pentru Republica Moldova! Vezi cine va trebui să plătească această sumă INCREDIBILĂ!

În 20 de ani, România ar trebui să investească 180 de miliarde de euro în infrastructura Basarabiei, pentru a o aduce la nivelul economic al Țării-mamă. Despre aceasta scrie Dan Gheorghe în „România Liberă”, citîndu-l pe profesorul Petrişor Peiu, ex-consilier al Prim-ministrului României.

„Această sumă reprezintă Produsul Intern Brut al României pe un an, dacă ne raportăm la situația actuală. Sigur, acest calcul e un punct de plecare, Petrișor Peiu vorbind despre necesitatea de a privi în mod pragmatic ideea unirii.

El se referă la mediul academic, dar și la politicieni, la toți cei care ar trebui să se așeze la masă și să pună la punct un plan concret pentru reunificare, un model economic demn de a fi apoi pus în practică”, menţionează sursa.

El afirmă că, „pînă acum în România nu a existat niciun plan în detaliu elaborat în acest sens, așa cum nu a existat nicio structură guvernamentală care să pregătească reunificarea celor două state românești”.

Sursa prezintă şi „calculele asupra bugetului României, cu tot cu Basarabia sau mai precis actualul teritoriu al Republicii Moldova”. „Ei bine, în cazul acesta bugetul de cheltuieli al României, pe un an, ar trebui să crească cu cel mult 11 miliarde de euro, ca să acoperim și necesitățile Basarabiei. Dar să nu uităm că și Basarabia are un aport anual de 1,5 miliarde de euro. Deci efortul făcut de București ar fi în jur de nouă miliarde de euro. An de an, cîte nouă miliarde de euro, în următorii 20 de ani, conform teoriei profesorului Peiu. Bani necesari pentru modernizarea infrastructurii din Basarabia, rămasă foarte mult în urmă, de la șosele și căi ferate, pînă la școli și spitale”, menţionează el.

Potrivit sursei citate, nu trebuie de uitat că „putem beneficia de finanțări ale Uniunii Europene și pentru noul teritoriul al României”. „Asta, dacă sîntem deștepți și atragem, în fiecare an, suficiente fonduri pentru infrastructură, ceea ce ar ridica o bună parte din povara de pe bugetul național. Practic, dacă ne facem temele cum trebuie, jumătate din sumele necesare pentru dezvoltarea Basarabiei ar veni de la Bruxelles, arată specialistul. Repet însă, numai dacă vom fi deștepți să atragem acele fonduri”, mai scrie Dan Gheorghe.

Doina Secrieru

Share