Tinerii PAS propun soluții pentru problema locurilor de muncă destinate tinerilor

Tinerii PAS propun soluții pentru problema locurilor de muncă destinate tinerilor

Organizația de Tineret „PAS Youth” a propus astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, patru soluții pentru rezolvarea problemei locurilor de muncă pentru tineri, informează Oficial.md.

Vicepreședinte PAS, Dan Perciun, președintele organizației de tineret, a menționat că soluțiile acestea au fost depistate și vin drept propunere în contextul campaniei lansată în octombrie curent „Ne pasă – lucrăm acasă”.

„În ultimele luni, am discutat cu peste 1 mie de tineri, am făcut chestionare și am validat problema. După care am depus o solicitare la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, să ne prezinte care sunt soluțiile lor la acest problemă, însă nu am primit un răspuns. Venim astăzi cu 4 propuneri, care, considerăm noi, vor contribui la rezolvarea acestei probleme – locurile de muncă”, a precizat Perciun.

Membrul biroului „PAS Youth”, Eugen Sinchevici, a declarat că propun și crearea unui fond în valoare de 1 milion de euro pentru acordarea granturilor pentru tinerii antreprenori.

„Valoarea minimă a unui grant fiind 10 mii de euro. Anual vor beneficia de această susținere 100 tineri. O altă propunere este salarizarea suplimentară a psihologilor și instruirea acestora în vederea prestării serviciilor de orientare în carieră. Pentru a putea presta servicii suplimentare, psihologii din instituțiile de învățământ vor trebui să treacă printr-un proces de atestare, curs inițial de instruire și prima încercare de atestare – vor fi gratuite. Psihologii vor reuși să obțină certificatul de specialist în orientare profesională, vor beneficia de un bonus salarial lunar în valoare de 3 mii lei. În primul an vor fi instruiți 300 de specialiști”, a enumerat Sinchevici.

La rândul său, membrul biroul „PAS Youth”, Alina Dandara, a propus elaborarea și oficializarea unui contract de stagiu.

„Un contract diferit de cel de muncă și cel de voluntar, unul care ar putea să ofere tinerilor, oportunitatea de a face un stagiu de practică plătit și oficial, iar companiilor le va da șanse de a lua tineri la stagii, fără să achite și impozite. Salariul minimum plătit stagiarului va fi echivalent cu salariul minimum stabilit, conform legislației în vigoare, care de la 1 mai 2017. Scutirea de taxe va permite companiei, în același timp, să economisească cel puțin 1052 lei per stagiar. O altă soluție ar fi implementarea unui sistem de voucher pentru stagiu. Scopul programului este menit să acopere cheltuielile companiei pentru recrutarea, salarizarea și instruirea unui stagiar și, în același timp, să motiveze tinerii să urmeze stagii de practică. Ideea este că valoarea voucher-ului să constituie circa 2500 lei, unde suma netă de o mie de lei să fie neimpozabilă și să fie direcționată către stagiar, iar 1500 lei să revină companiei pentru a suporta cheltuielile de întreținere a stagiarului”, a adăugat Dandara.

Doina Secrieru

Share