Vitalia Pavlicenco: „Reunificarea celor două state românești va însemna șansa noastră de salvare în fața pericolului”

Vitalia Pavlicenco: „Reunificarea celor două state românești va însemna șansa noastră de salvare în fața pericolului”

Liderul Partidului Național Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, susține că Republica Moldova se află la „limita încrederii Vestului”, însă, „Occidentul deja a înțeles că România este avocatul Republicii Moldova”, informează Oficial.
„Consemnăm, fără rezerve, că România nu a abandonat Republica Moldova, chiar dacă suntem la limita încrederii Vestului față de clasa politică și de populația credulă de dincoace de Prut. Chiar dacă la București puterea este fracturată și atitudinea față de cel de-al doilea stat românesc putea servi ca obiect de populism pentru unele forțe politice de dincolo de Prut. În general, lasă impresia că și Occidentul deja a înțeles că România este avocatul Republicii Moldova și sperăm că nu e departe ziua când va sprijini și dezideratul de unitate românească al populației de pe ambele maluri ale Prutului”, a precizat liderul PNL.
Prin urmare, Pavlicenco a vorbit despre viitorul Republicii Moldova, dar și despre relația României cu RM.
„În acest sens, unele proiecte mari – vizând conectarea celui de-al doilea stat românesc la oportunitățile pe care le oferă legătura fraternă cu primul stat românesc – demonstrează că viitorul, care se construiește cu mare greu, va fi unul viabil, durabil și ireversibil. Constat lipsa de ostilitate din partea Parlamentului și a Guvernului față de deciziile și acțiunile statului român, precum și o deschidere pentru cooperare”, a precizat ea.
Vitalia Pavlicenco, totodată, a vorbit și despre rolul Președintelui RM în contextul Unirii celor două state. „Nu vreau să cred că aceasta are loc doar în contextul aflării la Președinție a unui personaj nostim, pe puțin spus, dar antiromân și antiunionist, ori pentru că există acum o concurență pe stânga eșichierului politic între PD și PSRM, sau pentru că Republica Moldova a rămas la mâna României, urmare a reformelor ratate și descurajării Occidentului”, a declarat Pavlicenco.
În concluzie, liderul PNL, a comunicat despre importanța „îmbunătățirii relațiilor dintre cele două state românești”. „Vreau să cred că, politicienii din partidele decidente înțeleg tot mai bine că numai relația bună cu România îi face credibili în fața Occidentului, că le oferă expertiza necesară pentru a fi în rând cu statele membre ale UE și că, până la urmă, tot reunificarea celor două state românești va însemna șansa noastră reală de salvare în fața pericolului, de a fi aruncați cu vreo două decenii înapoi, urmare a opțiunii greșite a populației sărăcite în favoarea unui miraj estic. În acest fel, anul 2017 nu a fost un impediment pentru îmbunătățirea relațiilor dintre cele două state românești, iar 2018 nu poate și nu trebuie să fie mai rău”, a declarat Pavlicenco.
Notă: Oficial.md cu ocazia sfârșitului de an 2017, dar și împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire – în 2018, a demarat un proiect cu privire la relația Republicii Moldova – România în atingerea idealului Unirii.
Mihaela Conovali

Share