Opinie: Viitorul politic al partidelor care se află acum în Parlament poate fi sumbru

Opinie: Viitorul politic al partidelor care se află acum în Parlament poate fi sumbru

Politologul Victor Stepaniuc este de părere că deputații din Parlamentul actual vor să-și păstreze ponderea în această componență, iar analistul politic Anatol Țăranu a spus că subiectul anticipatelor este des discutat în societate, acum se vorbește despre salvarea vieților omenești. Despre această experții au discutat în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

Victor Stepaniuc a spus că, după 24 decembrie, majoritatea parlamentară trebuia consolidată.

„Viitorul politic al partidelor care se află acum în Parlament poate fi sumbru. Având în vedere regimul nostru politic, puterea asupra Legislativului și Executivului aparține Parlamentului. Astăzi noi avem anumite disensiuni legate de interpretările Curții Constituționale. În ultimii 10 ani au fost mai multe hotărâri a CCM criticate nu doar de politicieni. CCM în cazul nostru nu a dat un răspuns decisiv. Majoritatea parlamentară tot are un mesaj incoerent. După 24 decembrie ei urmau să-și definească ce înseamnă majoritate parlamentară, dar CCM trebuia să pună punctul și atunci și pentru Președinte, și majoritatea parlamentară, și societate și opinie publică era clar cum dezlegăm noi această confruntare politică ca să nu ajungem la această criză”, a spus Victor Stepaniuc.

Analistul politic Anatol Țăranu a menționat că păstrarea Guvernului în asemenea componență nu va face față lucrurilor.

„O parte covârșitoare a acestui Parlament, chiar dacă declară că vor alegeri anticipate, ei nu le vor de fapt. Este evident interesul lor este pus sub semn de întrebare din perspectiva alegerilor. Mulți din ei nu vor fi în următorul legislativ. Ideea anticipatelor este populară în societate pentru că se pledează că actuala componență a Parlamentului este una dezastruoasă. Până pandemia nu a ajuns la cote alarmante se admitea că anticipatele sunt soluția pentru schimbarea lucrurilor în țară. Pandemia a schimbat un pic paradigma percepțiilor. Prioritatea nr.1 acum este salvarea vieții oamenilor și vaccinare. Echipa Președintelui Sandu pleda pentru anticipate, acum în plan au apărut alte nuanțe. Președintele și Premierul desemnat deja nuanțează lucrurile și spun că este nevoie să vină un Guvern plenipotențiar pentru a confrunta pandemia”, a spus Anatol Țăranu.

Cristina Parfeni

Share