Opinie: „Este rău când votezi cu stomacul sau picioarele”

Opinie: „Este rău când votezi cu stomacul sau picioarele”

Populismul politicienilor, mai ales în campania electorală, nu poate fi tratat drept ceva bun. Aceasta este părerea directorului executiv Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, și a expertului în relații internaționale și securitate, Valeriu Ostalep, expusă în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

Valeriu Ostalep a menționat că politicienii știu din timp că nu au de gând să îndeplinească ceea ce promit.

„Totul depinde de societatea unde merge candidatul să povestească ce va face. De la asta și vine ideea politicienilor să meargă într-o anumită localitate și să povestească ceea ce vor ei, nu ceea ce vor să audă oamenii, știind că nu vor fi întrebați de nimic. Populismul politicienilor este produsul societății. Există oameni care critică aceste populisme. Dacă societatea noastră toată ar asculta în mod critic toate aceste promisiuni, treptat, populismul va dispărea din vizorul nostru. Niciun candidat nu vorbește despre ceea ce e important: economie, situația socială, cum creăm locuri de muncă. Ei omit aceste chestii pentru că știu că nu-i vor întreba oamenii. Cu cât mai mult vom critica aceste chestii, cu atât mai repede populismul va ieși din uzură”, a spus Valeriu Ostalep.

Lilia Carasciuc a spus că oamenii trebuie să înțeleagă că populismul nu-i va ajuta.

„Este rău când votezi cu stomacul sau picioarele. Oamenii trebuie să înțeleagă că populismul nu-i va ajuta. La noi populismul există de ani de zile. Dacă un candidat intră în cursa electorală pentru prima dată și se folosește de aceste populisme, mai pot trece cu vederea, dar atunci când ai deja un mandat exercitat în spate, încep să-mi pun întrebări: ce spune Constituția, ce trebuie să facă Președintele, ce a făcut. Dacă nu ești populist, spui ce vei face mai departe”, a spus Lilia Carasciuc.

Cristina Parfeni

Share