Opinie: Dacă nu va trece prin acest proces, AIE și-a dat obștescul sfârșit

Opinie: Dacă nu va trece prin acest proces, AIE și-a dat obștescul sfârșit

“Principala condiție pentru funcționarea alianței de guvernare o reprezintă resetarea principală a Procuraturii și a altor instituții ale justiției. A spus-o vicepreședintele PLDM Pistrinciuc la RFI. Dacă nu va trece prin acest proces de reanimare, Alianța pentru Integrare Europeană și-a dat obștescul sfârșit”. Declarația a fost făcută de jurnalistul Victor Nichituș, într-o postare pe blogul său.

Nichituș a continuat: “Fie vorba între noi, acest lucru s-a întâmplat în momentul în care deputații PDM și cei ai PL, au votat alături de deputații PCRM și PSRM pentru ridicarea imunității domnului Filat. S-a încălcat o clauză prezentă în acordul de funcționare al Alianței care prevede că nici una dintre formațiunile politice membre ale coaliției nu vor vota alături de comuniștii ori socialiștii moldoveni”.

În context, jurnalistul mai spune că, dacă Alianța nu moare și majoritatea va fi asigurată de voturile din grupul Leancă,” am putea presupune că spectacolul reținerii domnului Filat s-a făcut doar pentru cooptarea acestui grupului Leancă la guvernare”. „Scump și cinic”, a subliniat acesta.

Victor Nichituș mai scrie că, în “Moldova totul este geopolitică. Partidul Democrat din Moldova are foarte puține scenarii de rezolvare ale crizei politice pe care a provocat-o – menținerea AIE prin resetarea instituțiilor de justiție și posibila cooptare a grupului Leancă la guvernare, participarea PDM-ului la anunțata moțiune de cenzură a socialiștilor moldoveni si formarea unei noi majorități parlamentare alături de comuniștii și socialiștii moldoveni, ori declanșarea alegerilor anticipate prin convingerea președintelui Nicolae Timofti că e timpul să își dea demisia pe motive de sănătate”, adăugă el.

Jurnalistul nu se arată convins că PDM-ul ar accepta condițiile lui Streleț de resetare a instituțiilor de justiție.”Interesele acestei formațiuni politice în justiția moldavă sunt mult prea mari. Așa că rămân celelalte două opțiuni. Are dreptate domnul Iulian Chifu atunci când solicita Președinției României instituirea unei celule de criză pe Moldova. Dacă răcește domnul Timofti?”, se întreabă Nichituș.

Mihaela Rotari

Share