Președintele Comisiei securitate naţională: Rusia va continua politică de ripostă, inclusiv prin intermediul Tiraspolului

Președintele Comisiei securitate naţională: Rusia va continua politică de ripostă, inclusiv prin intermediul Tiraspolului

În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului R. Moldova, Roman Boțan a fost întrebat: Dle Boţan, Ucraina intenţionează să adere la NATO până în 2020. Se va expune acest lucru cumva asupra securităţii naţionale a RM?

„Situaţia internă din Ucraina este caracterizată de tensiuni de ordin politic şi social, iar anexarea Crimeii de către Rusia și războiul din Donbas sunt lovituri grave aduse suveranității și integrității statului vecin. Recent, Pavlo Klimkin,  ministrul de externe al Ucrainei, menționa, într-un interviu pentru o publicație din România, că: „În estul Ucrainei se moare de glonț și obuz aproape în fiecare zi. Există trupe rusești obișnuite, foarte mulți mercenari ruși și o gamă variată de armament rusesc. Practic, Donbasul este un protectorat semi-criminal, creat de către Rusia”, a declarat el.

În opinia sa, „în acest context, pe plan extern, autorităţile de la Kiev încearcă şi stabilirea unor relaţii speciale cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord şi intenţionează să adere la aceasta până în 2020”.  „În mod evident, extinderea ariei de securitate a NATO, este percepută de către Federația Rusă, ca o ameninţare la adresa propriei securităţi şi, implicit, a sferei sale de influenţă, sferă în care Rusia include și Republica Moldova. Vecinii vestici sunt priviți de Rusia ca potențiali inamici, care au profitat de perioada de criză post-sovietică pentru a exclude arii vaste din vechea sa sferă de influență (prin extinderea  NATO și a UE), fiind clar că, Kremlinul, prin aserviții săi de la Chișinău și Tiraspol, prin acțiuni caracteristice războiului hibrid, este interesat să  zădărnicească aspirațiile Republicii Moldova de dezvoltare a relaţiilor cu  NATO, implicit, de integrare și accedere în Uniunea Europeană”, a spus oficialul.

Potrivit lui, „prezența ilegală a forțelor armate rusești pe teritoriul raioanelor de est și controlul de facto al Moscovei asupra așa numitei „rmn” este o amenințare gravă, nu doar pentru securitatea Republicii Moldova și Ucrainei, dar și pentru flancul estic al NATO”. „Prezența militară a Federației Ruse în Republica Moldova este tratată drept o pârghie de influență eficientă în regiune. Rusia va continua politică de ripostă, inclusiv prin intermediul Tiraspolului, va intensifica activitatea partidelor politice şi mişcărilor social-politice care promovează poziții anti-NATO și pro-Kremlin, pentru a asigura crearea percepţiilor negative și agresive în raport cu organizaţia nord-atlantică, cu membrii acesteia și cu cei care colaborează cu NATO”, a mai declarat Roman Boţan.

Share