Ministrul Tănase anunță o serie de schimbări și reforme

Ministrul Tănase anunță o serie de schimbări și reforme

Strategia reformei judiciare, adoptată în anul 2011, în mare parte, a fost un eșec. Declarația a fost făcută de către ministrul Justiției, Alexandu Tănase, în cadrul unui briefing de presă, în cadrul căruia a prezentat noile direcții strategice și acțiunile prioritare privind reforma justiției, transmite Oficial.

Alexandru Tănase a spus că premisa pozitivă este reîmprospătarea mediului judecătoresc.

„Au fost acceptați judecători noi care nu au fost implicați în acte de corupție. Ei au o pregătire profesională suficientă pentru a face față funcției”, a spus Alexandru Tănase.

El a menționat că urmează o serie de modificări la activitatea Curții Supreme de Justiție (CSJ). „O problemă rămâne modul cum sunt constituite căile de atac în materie procesuală. Ele sunt prea multe la nivelul Curții Supreme de Justiție (CSJ). În lunile ce urmează vom veni cu o serie de modificări la CSJ. Va fi revizuit rolul acestei Curți. Se va reveni la concepția inițială, potrivit căreia CSJ să devină o instanță cu număr mic de judecători și cu alte competențe. Va fi instituită publicitatea ședințelor la CSJ în materie penală”, a spus Alexandru Tănase.

De asemenea, Alexandru Tănase a enumerat ce alte schimbări se vor face în mod prioritar. „Problema arestărilor preventive și controlul judiciar asupra măsurilor preventive. Există instanțe de fond și curți de apel unde lucrurile sunt relativ bine și mecanismele funcționează. Reforma cadrelor justiției. Vom promova un proiect ce nu va presupune eliminări din funcții, dar – evaluarea permanentă a acestor cadre. Institutul Național de Justiție urmează a avea modificări la legislație prin care se prevăd mecanismele de admitere și absolvire și cum sunt acceptați la studii elevii. Vom promova un sistem care are la bază transparența și meritocrația. Vor fi instituite mecanisme care ar limita decizii bazate pe interese, relații de rubedenie, etc.”, a spus Alexandru Tănase.

În cadrul acestor schimbări, MJ se va baza pe Autoritatea Națională de Integritate, ce vor avea menirea de a verifica angajații care vor cădea sub incidența acestor legi.

Alexandru Tănase a mai menționat că urmează a fi prevăzută reforma Hărții judiciare: „Vom vedea cum o să schimbăm competențele jurisdicțiilor pentru a asigura o sarcină proporțională pentru judecători și judiciabili”. O prioritate va fi și funcționarea inspecției judiciare. Se va opta pentru consolidarea acesteia și se va oferi o marjă mai mare de acțiuni pentru inspectorii judiciari pentru a examina plângerile, cazurile, dosarele care la au în gestiune.

Totodată, Alexandru Tănase a spus că se vor opera mai multe modificări ce țin de transparență, gestiune, activitate: „Repartizarea aleatorie a dosarelor o să funcționeze în toate cazurile și nu o să fie posibil de a le mușamaliza. Vom insista pe prevederile legale care asigură înregistrarea audio a tuturor ședințelor. Se vor opera modificări în legislație pentru a limita calitatea de membru CSJ la un singur termen. Vom perfecționa mecanismul de bugetare pentru justiție, ca CSM să aibă un rol negociativ în propriul buget. Vom limita, de asemenea, dreptul Procurorului General, al ministrului Justiției, al Curții Supreme de Justiție de a se pronunța la numirea/promovarea/destituirea judecătorilor”, a punctat ministrul Justiției.

De asemenea, Alexandru Tănase a menționat că trebuie îmbunătățită relația cu societatea civilă și ONG-uri, astfel pe site-ul Ministerului va fi publicat spre dezbateri publice proiectul de lege privind organizațiile necomerciale.

Doina Secrieru

 

Share