Un lider de partid vorbește despre cauza instabilității politice în Republica Moldova

Un lider de partid vorbește despre cauza instabilității politice în Republica Moldova

Președintele Partidului Popular Socialist din Moldova (PPSM), Victor Stepaniuc, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, a oferit câteva concluzii cu privire la investirea în funcții a noilor miniștri.

„Avem un nou Guvern, dlor guvernanti?! Al 22-lea in 26 de ani de independenta?! Niste concluzii…In anii tranzitiei statul Republica Moldova a fost marcat de transformari radicale ale sistemului politic, insa procesul de democratizare si modernizare politică si social- economica a fost frinat de turbulente politice si instabilitate politica si institutionala”, a precizat Stepaniuc.

Totodată, el a comunicat și despre cauza instabilității politice în Republica Moldova.

„O cauza importanta a instabilitatii politice in Republica Moldova sunt confruntarile politice permanente intre elite, lipsa culturii politice consensuale si modificarea de 7 ori in anii Independentii a regimului de guvernare. Luptele politice interminabile intre elite, modificarea permanenta a regimului de guvernare a provocat o instabilitate cronica a functionarii Guvernului, care s-a soldat cu perindarea la cirma tarii a 21 de guverne. Modificarile operate la Constitutie in anul 2000 si trecerea la regimul parlamentar de guvernare a acutizat criza politica si institutionala in Republica Moldova, a creat noi blocaje in procesul de alegere a Presedintelui tarii si in relatiile institutionale Presedinte-Parlament- Guvern”, a precizat el.

În același timp, Stepaniuc a comunicat despre insituire unui regim prezidențial de guvernare, care potrivit lui – „va functiona cu respectarea principiilor democratice”.

„Devine oportun, ca Republica Moldova sa instituie in perioada de tranzitie pe termen mediu (25-35 de ani) un regim prezidential de guvernare, care va functiona cu respectarea principiilor democratice ale statului de drept si va asigura in conditiile separarii puterilor in stat stabilitate si eficienta puterii executive-Guvernului”, a menționat el.

Mihaela Rotari

Share