Sugestia PD pentru cei care inițiază referendumul pentru anularea sistemului mixt: Să-l organizeze din banii lor

Sugestia PD pentru cei care inițiază referendumul pentru anularea sistemului mixt: Să-l organizeze din banii lor

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a discutat astăzi, în cadrul ședinței săptămânale a formațiunii, inițiativa lansată de mai mulți reprezentanți ai societății civile privind organizarea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt, informează Oficial.

Vitalie Gamurari a declarat că este paradoxal faptul că această inițiativă vine din partea unor organizații non-guvernamentale, dar și a unor partide politice care sunt sub pragul electoral.

„Fac referire la PCRM, PN și Platforma DA. Noi am discutat această inițiativă prin prisma efectului politic, dar și a efectului juridic. Este un non-sens din start și noi am vorbit că este o inițiativă falsă și, totodată, imposibilă, din punct de vedere juridic. Pentru prima dată, în această inițiativă s-au unit organizații non-guvernamentale, care, cel puțin, se declară că sunt pro-europene, dar și partide politice de stânga. Și al doilea moment, este paradoxal că vor să schimbe ceea ce au dorit cetățenii RM o perioadă îndelungată și promovată de multe partide – alegerea directă a deputatului, ceea ce a fost votat și salutat de marea partea populației”, a precizat democratul.

Potrivit lui, PDM, din start, s-a expus asupra acestui  moment, fiindcă și costurile unui asemenea referendum sunt destul de mari.

„În jur de 60 milioane de lei. RM nu, cred că, are asemenea capacitate și dorință de a cheltui sume de acest gen din bugetul de stat. Trebuie să spun două momente de bază: unu –  la un an de zile de la fixarea alegerilor parlamentare ordinare în 2018 Comisia de la Veneția a spus foarte clar că nu este binevenit și doi – această lege nu poate fi anulată din simplul motiv că deja produce efecte juridice. Paradoxal este că organizațiile non-guvernamentale au intrat într-o cârdășie cu anumite partide politice, care și-au pierdut electoratul. După referendumul din Chișinău, este foarte clar că inițiative populiste sunt mai puțin populare în RM. Dacă într-adevăr își doresc organizarea unui asemenea referendum, să încerce să organizeze din propriii bani, ca să vadă care sunt costurile și să nu promoveze inițiative din banii publici”, a punctat el.

Vitalie Gamurari a menționat că PDM s-a expus foarte clar în acest sens. „În 2018 alegerile parlamentare vor avea loc în baza noii legi a sistemului mixt. Este o procedură fixată. În principiu, am vorbit nu o dată, că mai bine partidele ar încerca să se concentreze asupra acestui proces pentru anul 2018”, a conchis democratul.

Doina Secrieru

Share