Constatare: „Dacă ne uităm la locurile de muncă, atunci în ultimii cinci ani acestea au fost create exclusiv de companiile străine venite în R. Moldova”

Constatare: „Dacă ne uităm la locurile de muncă, atunci în ultimii cinci ani acestea au fost create exclusiv de companiile străine venite în R. Moldova”

Investițiile germane au un rol important pentru economia Republicii Moldova în condițiile în care în ultimii ani industria automotive a cunoscut o creștere importantă. Acest lucru a favorizat crearea locurilor de muncă și majorarea comerțului cu UE, a explicat Uwe Konst, expert în relații economice internaționale, care a lansat buletinului informațional cu informații economice din Republica Moldova ”Moldau Wirtschafsnachrichten”, informează Oficial, cu referire la un comunicat de presă.

Potrivit lui Konst, pentru intensificarea relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și Germania este nevoie de o informare sistematică cu oportunitățile investiționale al țării pentru atragerea capitalului, care ar crea locuri de muncă.

La rândul său, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță susține că în ultimii 15 ani, economia Republicii Moldova a lichidat peste 100 mii de locuri de muncă ca urmare ineficienței companiile de stat. Încasările per angajat la o companie străină din Republica Moldova sunt de două ori mai mari față de o companie de stat. Și acest lucru se întâmplă pe fundalul tehnologizării și a  investițiilor, iar veniturile mai mari permit și majorarea de salarii pentru angajați. Automotive este ramura cu cele mai multe investiții și locuri de muncă, care dat plus valoare economiei moldovenești.

”Dacă ne uităm la locurile de muncă, atunci în ultimii cinci ani acestea au fost create exclusiv de companiile străine venite în Republica Moldova. Statul nu are capacitatea de a rezolva problema în condițiile în care înființarea unui loc de muncă costă 100 mii euro. Ca să compenseze căderea din ultimii ani, Republica Moldova are nevoie de crearea 25 mi de locuri de muncă anula, iar costul acestora se ridică la 2,5 miliarde de euro. Cumulativ aceștia sunt toți banii care există în sistemul financiar al țării”, a mai spus Ioniță.

Venirea capitalului străin nu înseamnă doar crearea locurilor de muncă. Investitorii văd Republica Moldova ca o țară unde își pot disloca capitalul, iar dacă autoritățile țării vor exclude toate piedicile atunci țara este într-un avantaj competitiv cu statele din regiune.

În concluzie, Uwe Konst a spus că investitorii străini care intenționează să vină și care sunt deja în Republica Moldova au nevoie de informație predictibilă, care să le asigure o radiografie a ceea ce se întâmplă.

Doina Secrieru

Share