Directorul IDIS „Viitorul”: „Dialogul cu Uniunea Europeană a stagnat în anul 2017 și aceasta este o concluzie tristă”

Directorul IDIS „Viitorul”: „Dialogul cu Uniunea Europeană a stagnat în anul 2017 și aceasta este o concluzie tristă”

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a lansat produsul Economic Outlook: „2018 – anul reformelor sau al stagnării?”, informează Oficial.

Directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, a vorbit despre relația bilaterală a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

„A fost adoptat sistemul electoral mixt, fără a aștepta poziția Comisiei de la Veneția. Modificarea sistemului electoral este cea mai gravă înțelegere, care pune la îndoială intențiile și obiectivele Republicii Moldova. Dialogul cu Uniunea Europeană a stagnat în anul 2017 și aceasta este o concluzie tristă”, a declarat Munteanu.

Coordonatorul principal al produsului, expertul Viorel Chivriga, a oferit câteva recomandări pentru dezvoltarea sectorul agricol din Republica Moldova.

„Reformele trebuie să fie implementate, dacă e vorba despre unele legi vitale, atunci ele trebuie să fie calitative și aprobate. Pe de altă parte, ceea ce se referă la măsurile sanitare și fitosanitare, ANSA dar și celelalte structuri trebuie să fie conectate la măsurile urgente. Nu trebuie să uităm că, consumatorul din Republica Moldova trebuie să fie mai important, decât alți consumatori, din afara țării. Un alt proiect este codul fiscal, la care trebuie să lucreze foarte multă lume, este un cod vital pentru Republica Moldova. Anul 2018 este un an electoral, un an al măsurilor, un an în care populația trebuie să fie informată. Oamenii trebuie să fie informați în ceea ce privește reformele”, a precizat el.

Expertul în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, a comunicat despre evoluțiile sectorului financiar-bancar din Republica Moldova. „În acest an, pentru prima dată în ultimii 7 ani de zile, bugetul de stat va încasa supra-venituri. În toți anii, noi am înregistrat pierderi, la noi valorile de mărfuri în vama este mult mai corectă s-au întreprins anumite acțiune și lucrul acesta ne permite să încasăm mai mulți bani la buget. Această creștere, noi trebuie să recunoaștem că este mai mult pe hârtie. Această creștere este pe spatele nostru, în sensul bun al cuvântului”, a precizat el.

Expertul IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță, a comunicat date cu privire la regiunea transnistreană. „Departamentul nostru de statistică nu prea ne prezintă aceste date sau limitat ne prezintă. Totuși, dacă să facem pe scurt, începând cu anul 2014, economia regiunii transnistrene trece printr-un regres. Acest regres este cauzat de evenimentele din Ucraina. Aici trebuie să specificăm că în semestrul 2, anul 2017, se observă o ușoară ameliorare a economiei și aici e vorba de industrie și comerțul exterior. O ușoară revenire a economiei transnistrene o putem explica prin faptul că a început să funcționeze uzina metalurgică de la Râbnița. Poate ar fi fost și mai bune aceste date, însă hidrocentrala de la Cuciurgan și-a sistat livrarea de energie electrică pentru malul drept al Râului Nistru”, a precizat el.

Mihaela Conovali

Share