Declarație: Pandemia ne va arunca în timpul apropiat în 2 crize majore

Declarație: Pandemia ne va arunca în timpul apropiat în 2 crize majore

Activistul civic Valeriu Paşa declară că pe lângă îmbolnăviri și pericol de moarte, noua pandemie ne va arunca în timpul apropiat în 2 crize majore.

„Sute de mii de cetățeni vor rămâne într-o lună maxim fără bani pentru minimul necesar. Nu au moldovenii economii, trăiesc de la salariu la salariu. Salariile în plic sunt la putere – asta e realitatea, chiar și cu compensare din buget, aceasta va însemna doar acele sume minime din contracte. Cu asta trebuie făcut ceva – în primul rând de oprit ritmul cheltuielilor gospodăriilor casnice – ANRE, BNM și Guvern să intervină radical pentru a: 1) Îngheța toate plățile comunale și oferirea de garanții/permisiune ca prestatorii să se crediteze cu dreptul de a include dobânzile în tarife; 2) Datoriile acumulate să fie recuperate timp de 1 an, pentru a nu lovi dureros în consumatori; 3) Aceeași poveste cu creditele – ordonanță de urgență: toate creditele au 3 luni vacanță, pur și simplu fiecare credit va fi prelungit cu 3 luni, toate penalitățile aplicate de BNM pentru ”înrăutățirea” portfoliului de credite se anulează pe această perioadă, pierderile se compensează; 4) Guvernul se creditează operativ de unde e posibil pentru a asigura în volum de 100% pensii și salarii la bugetari, trebuie gândit urgent un model de ajutoare sociale unice, nu uităm că ne-am ales cu cca 150 mii cetățeni reveniți acasă de peste hotare. Armenia deja a anunțat program de 300 mln euro. Iar ei nu sunt mai bogați ca noi”, scrie Pașa, pe Facebook.

„A doua criză va fi mult mai grea. Mii de concetățeni de ai noștri prin toată Europa, dar și în Israel, apoi și în Rusia vor rămâne fără lucru, dar și fără loc de trai. Numai în Italia avem încă peste 200 mii de oameni. Majoritatea dintre ei nu au un loc de trai propriu, efectiv rămân unii dintre ei pe drumuri. Cu peste 600 mii moldoveni în zonele afectate din UE, chiar și cu 50 mii astfel de cazuri am rupt cuiul. Noroc de cei cu cetățenie română (dar nici autoritățile române nu o duc mult mai bine deocamdată). Urgent este nevoie să ne adresăm către Uniunea Europeană pentru ajutor la acest subiect. Probabil nu îi putem aduce acasă, pentru că nu vom putea gestiona valul de îmbolnăviri în rândul lor, dar nu putem sta deoparte. Datorită sacrificiului acestor oameni noi încă existăm, plătim salarii și pensii. Acum, eu am avut ocazia să îl cunosc pe actualul ministru de externe – o nulitate absolută. În afară de a fi nu știu ce nepot al lui Diacov acest om nu a realizat absolut nimic în viață. Cine naiba să discute lucruri serioase și complicate cu el? Sau cu președintele Dodon? Cine să coopereze cu el? Singura șansă să facem față aceste crize și să ne organizăm pentru a ajuta sutele de mii de moldoveni nimeriți în situație grea este să avem o colaborare adevărată cu România și UE. China ne dă 40 de teste și un val de fake-news, lui Putin i-i în cot. Asta e realitatea”, a mai adăugat activistul.

„Nu vom reuși cu parodii de genul nepoților lui Diacov și cumătrilor lui Dodon în funcție. Concluzia mea este că avem nevoie urgent de un Guvern nou. Format din oameni competenți, serioși, care să aibă ușile deschise la București, Bruxelles și Washington. Care să aibă o singură grijă – salvarea cetățenilor, oriunde s-ar afla. Nu realegerea celui mai mare bufon al țării pentru încă 4 ani de umflat în pene”, a conchis Pașa.

Doina Secrieru

Share