Declarație: „O soluție pentru Transnistria poate fi găsită nu într-un an, ci într-o săptămână”

Declarație: „O soluție pentru Transnistria poate fi găsită nu într-un an, ci într-o săptămână”

„Uneori politica nu este foarte ieftină, și ar fi mai bine pentru această parte a Moldovei să nu risipească acești bani. Costul nerecunoașterii regiunii este 5% din PIB”, a declarat Europei Libere co-raportorul APCE pentru Moldova, Egidijus Vareikis.

Totodată, el admite că „o soluție pentru Transnistria poate fi găsită nu într-un an, ci într-o săptămână”, dar că pentru asta e nevoie de bunăvoința Moscovei”.

„Din Constituția Moldovei lipsește un lucru extrem de important care ar putea ajuta la găsirea unei soluții. Aș da exemplul țării mele, Lituania. Când și când avem situația în care președintele nu promulgă o lege, dar, cu toate acestea, Parlamentul poate adopta acea lege. Într-o astfel de situație, Constituția spune că daca președintele nu dorește să semneze o lege, atunci președintele parlamentului poate debloca legea, care este adoptată și promulgată în cele din urmă. Legislația moldoveană nu prevede o astfel de posibilitate, ceea ce creează complicații. De aceea aș sugera schimbarea cadrului legislativ. O altă problemă este legată de puterile legale ale președintelui și parlamentului. Fiind o republică parlamentară, puterea președintelui nu este foarte mare. Însă vedem ce dificilă este co-abitarea atunci când ideile președintelui și ale parlamentului sunt atât de diferite. Dar dacă președintele nu ar ține atât de mult la ideile sale, iar parlamentul nu ar considera că președintele greșește mereu, atunci co-abitarea ar putea merge. Este o chestiune de înțelegere reciprocă. Președintele ar trebui să fie mai echilibrat. Președintele ar trebui să trateze în mod egal pe toată lumea, și să admită că guvernul este rezultatul procesului democratic, și, ca atare, să susțină guvernul, nu să fie în război cu el mereu. Dar, o astfel de situație putem întâlni în multe dintre fostele țări comuniste. Dacă ne uităm la istoria fostelor țări comuniste, vom vedea că identificăm situații similare și în Polonia, și în România, de exemplu. Este nevoie de bunăvoință. Fără asta, vor fi mereu probleme”, a menționat el.

Mihaela Rotari

Share