Declarație: Infecția COVID-19 ar putea fi redenumită în COVID-37
Analistul politic Igor Boțan susține că infecția COVID-19 ar putea fi redenumită în COVID-37. „Vorba e că din cauza COVID-19 în Republica Moldova au izbucnit 2 scandaluri politice de proporții, care au în comun cifra 37”, mai declară el, informează OFICIAL.
„Primul scandal este legat direct de cel de al 37-lea deputat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) – Ștefan Gațcan, ales la 15 marte 2020 în circumscripția uninominală nr.38 Hâncești. Vorba e că deputatul Ștefan Gațcan și-a exprimat nemulțumirea privind modul de gestionare a de către guvernanți a crizei COVID-19, anunțându-și părăsirea fracțiunii PSRM și aderarea la grupul parlamentar Pro-Moldova, care a înregistrat o moțiune simplă de cenzură împotriva ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Ceea ce i s-a întâmplat ulterior deputatului Gațcan va deveni, cu certitudine, subiectul multiplelor investigații oficiale și de jurnalism. Deocamdată, ceea ce contează este că au avut prilejul să ne amintim de faimosul an ’37 al secolului trecut, când camarazii de partid își reglau conturile între ei din cauză că aveau viziuni diferite asupra modalității de atingere a obiectivelor partinice”, scrie Boțan, pe Facebook.
„Cel de al doilea scandal a fost scos la suprafață de deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Alexandru Jizdan, care a convocat un briefing de presă pentru a comunica opiniei publice că sub paravanului combaterii răspândirii infecției COVID-19 are lor escaladarea situaţiei în Zona de Securitate din cauza acţiunilor ilegale ale regimului de la Tiraspol, care compromite măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului. Deputatul PDM s-a adresat misiunii OSCE în Republica Moldova, precum şi către toţi actorii din formatul 5+2 ca să “ia act de îngrijorarea Chişinăului cu privire la cele 37 posturi ilegale şi la politica distructivă orientată către cetăţenii Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului. Este încurajată implicarea Reprezentantului Special al OSCE pentru problema transnistreană în soluţionarea prioritară a acestei situaţii, dar şi monitorizarea Consiliul Europei şi a agenţiilor specializate ale ONU cu privire la respectarea drepturilor omului””, mai adaugă analistul.
„Fenomenul este îngrijorător și regretabil fiindcă șeful statului, Igor Dodon, a promis recent să publice în ajunul alegerilor prezidențiale, programate pentru 1 noiembrie, o dare de seamă privind realizarea programului său electoral pentru perioada 2016-2020. Programul electoral al șefului statului prevedea găsirea unui compromis privind reglementarea politică a conflictului transnistrean în vederea reunificării țării. Acum, constatăm că situația nu doar nu s-a schimbat în bine, ci s-a agravat, iar COVID-19 a servit drept pretext pentru aceasta. Probabil, eventuala scoatere a celor 37 de posturi ilegale va servi drept temei pentru raportarea succesului”, a conchis Boțan.
Mihaela Rotari